Dostupni linkovi

Pakistan proslavlja izbor Sadiqa Khana za gradonačelnika Londona


Sadiq Khan, 3. maj 2016.

Izbor Sadiqa Khana, sina pakistanskog šofera autobusa, za gradonačelnika Londona pozdravljen je s oduševljenjem u Pakistanu, iz kojeg su Khanovi roditelji emigrirali u Veliku Britaniju 1960-tih godina.

Vijest o Khanovoj pobjedi u britanskoj prijestolnici našla se na naslovnim stranama svih pakistanskih novina, a također je preplavila i društvene mreže.

"Čestitam Sadiqu Khanu na izboru za gradonačelnika Londona", objavio je na Twitteru Bilawal Bhutto, čelnik opozicione Pakistanske narodne stranke i sin bivše premijerke Benazir Bhutto.

"Britanskim Pakistancima potreban je uzor", dodao je on.

Suparnički opozicijski čelnik i bivša zvijezda kriketa Imran Khan, čija je bivša supruga Jemima sestra najvećeg rivala Sadiqa Khana na izborima u Londonu, Zaca Goldsmitha - također je čestitao novom gradonačelnku.

Pakistanci su na društvenim mrežama izražavali ponos zbog Khanove pobjede, naglašavajući također uspjehe ostalih visokorangiranih britanskih muslimana na političkom polju.

Khan je izjavio medijima da ima rodbinu u lučkom velegradu Karačiju, iz koga su njegov djed i baka odselili nakon podijele Indijskog potkontinenta i i stvaranja Pakistana 1947. godine, kao i u gradu Faisalabad u pokrajini Pendžab i u prijestolnici Islamabadu, prenosiagencija AFP.

XS
SM
MD
LG