Dostupni linkovi

Sve spremno za otvaranje Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci


Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je kako će otvaranje Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci, 7. maja, osiguravati hiljadu policajaca.

Na otvorenju se očekuje oko deset hiljada gostiju. Lukač je naglasio da će sigurnosne agencije Republike Srpske učiniti sve da skup prođe mirno i dostojanstveno.

Lukač je izjavio da su izvršene sve sigurnosne pripreme za sutrašnje svečano otvaranje Ferhadije te kazao da je važno da se s tog skupa pošalje poruka mira, suživota te pokaže da je Banja Luka otvoren grad, spreman za suživot.

Osim policajaca, na terenu će biti raspoređeni i pripadnici ostalih sigurnosnih agencija iz naše zemlje, koji će biti u civilu.

U osiguranju će učestvovati i EUFOR i helikopterski servis, saopćeno je na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Policija je postavila punktove na prilazima Ferhat-pašinoj džamiji, u narodu poznatijoj kao Ferhadija, na kojima će se provoditi kontrole autobusa i vozila koji budu stizali na otvaranje.

Ministar Lukač je prethodno izdao naredbu o zabrani prevoza eksplozivnih materija u drumskom i željezničkom saobraćaju tokom vikenda na području centara javne bezbjednosti Banja Luka i Prijedor.

Zabrana će trajati od večeras od 18.00 sati do nedjelje, 8. maja, do 24.00 sata.

XS
SM
MD
LG