Dostupni linkovi

Novinarska udruženja u Srbiji: Neprihvatljiva je smena Arežine


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštili su danas da su neprijatno iznenađeni smenom direktora programa Radio-televizije Vojvodine (RTV) Slobodana Arežine, kao i da je obrazloženje za njegovu smenu potpuno neprihvatljivo.

Novi Upravni odbor RTV-a Arežinu je smenio sa obrazloženjem da je utvrđen "pad gledanosti televizijskog programa".

"Upravo je Slobodan Arežina dao veliki doprinos vraćanju ugleda RTV-a, približavajući je onome što bi trebalo da bude javni servis u službi građana. O tome svedoče, između ostalog, i analize međunarodnih posmatrača koji su RTV svrstali među one medije koji su imali uravnotežen i nepristrasan pristup izbornom ciklusu", navodi se u saopštenju.

Dva novinarska udruženja izrazila su ozbiljnu sumnju u stručnost i političku nepristrasnost novog Upravnog odbora.

"Sumnju u političku pozadinu smene Slobodana Arežine koji je na ovo mesto izabran na javnom konkursu pre manje od godinu dana, pojačava činjenica da je odluku Upravni odbor doneo odmah po svom konstituisanju i to neposredno posle izbora koji su u Srbiji održani na svim nivoima, kao i posle kritika koje su na račun javnih servisa, posebno RTV-a, iznosili predstavnici republičke vlasti", naveli su NUNS i NDNV.

Udruženje novinara Srbije takodje je saopštilo da hitna smena Slobodana Arežine stvara atmosferu vanrednog stanja i pozvalo Upravni odbor RTV-a da objavi podatke o gledanost, ukoliko je to zaista razlog smene.

XS
SM
MD
LG