Dostupni linkovi

Incident u Skupštini CG, neizvjesno održavanje sjednice


Sa sinoćnjeg protesta DF ispred Skupštine Crne Gore, 3. maja 2016.

Održavanje sjednice crnogorskog parlamenta na kojoj je trebalo da se raspravlja o lex specialisu neizvjesno je nakon što je otkazana rasprava o tom aktu na Zakonodavnom odboru.

Poslanici Demokratskog fronta su se nakon devet mjeseci bojkota Parlamenta, prilikom ulaska u zgradu, sukobili sa obezbjeđenjem Skupštine.

U holu Skupštine pojavili su se i takozvani redari Demokratskog fronta.

Obezbjeđenje Skupštine je htjelo da ih pretrese, poslanici DF su to odbili i onda je došlo do gužve u kojoj je bilo gurkanja i psovki.

Sjednica zakonodavnog odbora prethodila je zasjedanju parlamenta na kome je trebalo da se razmatra potencijalni tekst 'lex specialisa' (poseban zakon), ali je predsjedavajuća odbora Draginja Vuksanović obavijestila poslanike da je sjednica otkazana jer predlagači zakona o primjeni Sporazuma za stvaranje fer i slobodnih izbora, Dritan Abazović i Goran Danilović, nijesu došli na sjednicu.

Poslanici su potom ušli u Skupštinu i u holu skandirali "Milo, lopove".

​Abazović je za TVCG kratko rekao da je spreman i da povuče prijedlog lex specialisa i da ne dođe na sjednicu, dok ne dobije mišljenje Demokratske partije socijalista koja je lista opozicionih prijedloga za ministre za tu stranku legitimna, i tako usaglasi tekst.

Do tada, kako je naveo, neće prisustvovati sjednicima skupštinskih tijela.

Skupština Crne Gore u srijedu 4. maja, bi trebalo da počne sednicu na kojoj je predviđen izbor opozicionih ministara u Vladu, kao i glasanje o prijedlogu da se Ranko Krivokapić smjeni s mjesta predsjednika parlamenta.

Opozicione partije koje su prihvatile ponudu premijera Mila Đukanovića za učešće u njegovoj Vladi, međutim, još nisu usaglasile listu prijedloga za pet ministarskih funkcija, koliko im je ponuđeno.

XS
SM
MD
LG