Dostupni linkovi

RIK Srbije: Ponavljanje izbora održava se bez problema


Sa glasanja u Srbiji 24. aprila 2016. Ilustracija.
Sa glasanja u Srbiji 24. aprila 2016. Ilustracija.

Svih 15 biračkih mjesta, na kojima se ponavlja glasanje za parlamentarne izbore, otvorena su na vrijeme, rekao je Tanjugu predsednik Republičke izborne komisije Dejan Đurđević.

Dodao da se na svim biračkim mjestima, za sada, normalno odvija izborni proces.

Biračka mjesta otvorena su u sedam i biće zatvorena u 20 sati, do kada traje i izborna tišina.

Danas se ponavljaju izbori na dva biračka mjesta u Beogradu, zatim na po jednom biračkom mjestu u Bačkoj Topoli i Sremskim Karlovcima, kao i na dva biračka mjesta u Jagodini.

Građani ponovo na birališta izlaze na po jednom biračkom mjestu u Kladovu, u Užicu, na dva u Vranju, kao i na pet biračkih mjesta u Nišu.

Pravo glasa na ima 19.631 građanin.

Prema podacima Gradske izborne komisije, u Nišu je do 10 sati na pet biračkih mjesta gdje se ponavlja glasanje za republičke izbore glasalo 7,7 odsto od ukupno 9.750 upisanih birača.

Član radnog tijela Gradske izborne komisije u Nišu Nebojša Stojković rekao je Tanjugu da su sva glasačka mjesta otvorena na vrijeme i da izbori protiču bez problema.

„Izbori za sada protiču bez ikakvih primedbi na svih pet mjesta gdje se ponovo glasa. Pošto je radni dan, nešto je manji odziv građana, ali očekujemo da tokom dana izađu u većem broju“, kazao je Stojković.

Nakon ponavljanja izbora biće poznat definitivan spisak stranaka koje ulaze u novi saziv parlamenta Srbije.

Neizvjesnost se suštinski tiče samo dvije liste koje su oko cenzusa, prije svega liste Dveri-DS S.

Prema podacima sa 99,82 odsto obrađenih biračkih mesta, koje je RIK saopštila u petak 29. aprila, ispod cenzusa je lista Dveri-DS S, sa 4,99 odsto glasova, dok je lista SDS-LDP-LSV osvojila 5,02 odsto glasova.

Sve drugo je, osim možda malog pomjeranja u broju mandata, potpuno jasno.

Lista okupljena oko SNS osvojila je 48,24 odsto glasova, više nego sve ostale stranke zajedno.

SPS je osvojila 10,96 odsto, SRS 8,11 odsto, DS 6,03 odsto, "Dosta je bilo" 6,03 odsto, SVM 1,50 odsto glasova, lista Muamera Zukorlića 0,86 odsto, SDA Sandžaka 0,80 odsto, Ruska stranka 0,36 odsto, Partija za demokratsko delovanje 0,43 odsto.

XS
SM
MD
LG