Dostupni linkovi

Rusija i Kina protiv uplitanja oko Sjeverne Koreje


Sergej Lavrov u Kini, 29 .april 2016.
Sergej Lavrov u Kini, 29 .april 2016.

Ministri vanjskih poslova Rusije i Kine, Sergej Lavrov i Vang Ji, izrazili su protivljenje američkom razmještanju protvraketnog sistema u Južnoj Koreji i saglasili se da zemlje koje ne polažu prava na sporne teritorije u Južnom kineskom moru ne treba da zauzimaju strane.

Iako su Moskva i Peking podržale odluku Savjeta bezbednosti UN o uvođenju sankcija Sjevernoj Koreji zbog njenih nuklearnih i raketnih proba, Rusija i Kina su oštro kritikovale prijedlog SAD o razmještanju sistema protivraketne odbrane THAAD u Južnoj Koreji.

Vašington i Seul su dogovorile razmještanje tog sistema radi odbrane od prijetnje sjevernokorejskih projektila.

"Zemlje ne treba da koriste postupke Pjongjanga kao izgovor za povećanje svog vojnog prisustva na Korejskom poluostrvu. Verujemo da moguće razmještanje protivraketnog sistema THAAD neće riješiti ovaj problem", rekao je Lavrov.

Vang je rekao da i Moskva i Peking smatraju da se razmeštanjem prekoračuju neophodne mjere potrebne za odbranu od bilo koje prijetnje iz Sjeverne Koreje i da bi to "direktno uticalo na stratešku sigurnost Rusije i Kine".

To bi moglo da "doda ulje na vatru u već zategnutoj situaciji, pa čak možda i sruši regionalnu stratešku ravnotežu", kazao je Van.

Sjeverna Koreja je u četvrtak izvela dva neuspješna lansiranja raketa srednjeg dometa, što su bila posljednja testiranja u nizu od početka godine. U januaru su izveli i jednu nuklernu probu, a uoči 6.maja, za kada je zakazan prvi Kongres Radničke partije nakon 36 godina u toj zemlji, analitičari procjenjuju, a to govore i obavještajni podaci Južne Koreje, da bi Kim Džon Un mogao pribjeći još jednom nuklearnom testu.

XS
SM
MD
LG