Dostupni linkovi

Italija : Najavljena ograda Austrije neprihvatljiva


Angelino Alfano, ministar unutrašnjih poslova Italije
Angelino Alfano, ministar unutrašnjih poslova Italije

Planovi Austrije da suzbije priliv migranata gradnjom ograde na alpskom prevoju Brener između Italije i Austrije su neprihvatljivi, izjavio je u četvrtak italijanski ministar unutrašnjih poslova Angelino Alfano.

On smatra da su ti planovi tim više neopravdani jer je broj migranata koji prelaze iz Italiju u Austriju najniži u posljednjim godinama. Alfano će to poručiti svom austrijskom kolegi kada se sastanu u Rimu tokom dana.

"Logika podizanja ograda je neprihvatljiva" - izjavio je Alfano u razgovoru za TV stanicu Canale 5.

Veoma jasno ću mu poručiti da su takve jednostrane odluke protivne evropskim pravilima - kazao je Alfano, odgovarajući na pitanje kakvu će poruku imati za austrijskog ministra unutrašnjih poslova Wolfganga Sobotku.

Migranti koji bježe pred ratom i siromaštvom na Bliskom istoku i Africi prelaze Mediteransko more u sve većem broju, a Austrija tvrdi da ih Rim mora spriječiti da putuju dalje prema sjevernoj Evropi.

Austrija je u srijedu objavila planove za podizanje 370 metara duge ograde na prevoju Brener, koji je najfrekventnija ruta kroz Alpe za teška vozila s robama.

Austrijski parlament istog je dana usvojio nove mjere u borbi protiv azila - među kojima i onu da migranti mogu biti vraćeni s granice u roku od sata ukoliko poslanici odluče da oni mogu biti prijetnja javnom redu i miru.

Svaka strožija granična kontrola na prevoju Brener usporila bi saobraćaj na značajnoj ruti iz Italije do Njemačke, najvećeg italijanskog trgovinskog partnera, prenosi agencija Reuters.

XS
SM
MD
LG