Dostupni linkovi

RIK Srbije ponovo prebrojava glasove sa 99 mjesta


Dejan Đukrđević, Predsjednik RIK Srbije
Dejan Đukrđević, Predsjednik RIK Srbije

U Republičkoj izbornoj komisiji danas oko 11.00 sati počelo je ponovno prebrojavanje rezultata glasanja sa preko 99 biračkih mjesta, na kojima je prilikom glasanja 24. aprila konstatovano da je bilo "teških grešaka".

"Prebrojavanje traje i u pitanju je 99 biračkih mjesta", rekao je Tanjugu predsjednik RIK-a Dejan Đurđević.

Članovi RIK-a su se na sjednici, koja je trajala do dva iza ponoći, saglasili da se za sva biračka mjesta sa "teškom greškom" izvrši uvid u džakove sa glasačkim listićima, za šta je RIK formirao komisije.

Nakon prebrojavanja glasova biće nastavljena sjednica RIK-a, na kojoj će se donijeti odluka o sudbini glasova sa tih mjesta.

Večeras (četvrtak, 28.april ) u 20 sati ističe rok za proglašenje konačnih rezultata vanrednih parlamentarnih izbora, ali je RIK juče dijonela odluku o ponavljanju izbora na 15 biračkih mjesta, koji će najverovatnije biti održani u srijedu, 4. maja.

Na tih 15 biračkih mjesta bili su uloženi prigovori, na osnovu kojih je RIK poništila rezultate sa tih mjesta i najavila odluku o ponavljanju izbora.

RIK bi odluku o ponavljanju izbora, kako je najavio Đurđević, trebalo da donese danas.

RIK se do dva sata iza ponoći izjašnjavala o ukupno 148 biračka mjesta koja nisu ušla u verifikaciju i koja su sa "teškom greškom".

Podaci iz zapisnika sa tih biračkih mjesta treba da se vrate u bazu na dva načina - anuliranjem ili ispravkom, objasnio je direktor Republičkog zavoda za statistiku Miladin Kovačević.

RIK je odlučivala o svakom biračkom mjestu pojedinačno i odlučila da, kada su u pitanju biračka mejsta koja nisu ušla u verifikaciju, verifikuje podatke iz zapisnika sa 46 biračkih mesta, da anulira podatke iz zapisnika sa jednog biračkog mjesta, a da za 12 biračkih mjesta izvrši uvid u džakove sa glasačkim listićima.

Za sva biračka mjesta sa "teškom greškom" je odlučeno da se izvrši uvid u džakove.

XS
SM
MD
LG