Dostupni linkovi

Hartmann se zahvalila Savezu logoraša BiH na podršci u Hagu


Privođenje Florence Hartmann u Hagu

Novinarka Florence Hartmann, tokom boravka u Bosni i Hercegovini, posjetila je članove Saveza logoraša BiH u Sarajevu i zahvalila im za podršku koju su joj pružili prilikom hapšenja u Hagu, u martu na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću.

Almin Đelilović iz Saveza logoraša BiH podsjetio je da su članovi Saveza logoraša BiH, na dan izricanja presude Radovanu Karadžiću, instinktivno i ljudski pokušali zaštititi Hartmann do koje su došli predstavnici Službe sigurnosti Haškog tribunala u namjeri da je uhapse.

Prisjećajući se te situacije Hartmann danas kaže da je, u tom trenutku, gotovo u šoku shvatila da je okružena ljudima koji su je svojim tijelima pokušali zaštititi i time pokazati da cijene sve ono što je ona, kao novinarka, uradila za žrtve u BiH.

"Taj događaj u meni budi ružne osjećaje, a spontana podrška žrtava mnogo mi je značila. Bilo mi je drago zbog te njihove podrške, ali sam osjećala i određenu dozu krivnje jer je, bez obzira na namjeru većine stranih novinara da rade dobro svoj posao za vrijeme rata, sukob i dalje trajao još dugo. Naravno, novinarstvom se ne može zaustaviti rat, ali mi smo vjerovali da će saznanje o zločinima ipak doprinijeti otkrivanju istine" rekla je Hartmann.

Istakla je da nije očekivala da toga dana bude uhapšena jer je u više navrata i ranije boravila u Holandiji, a tamošnje vlasti je nisu hapsile.

Francuska novinarka Hartmann, koja je od 2000. do 2006. bila glasnogovornica tadašnje glavne tužiteljice Carle del Ponte, proglašena je krivom zbog objavljivanja povjerljivih detalja sa suđenja nekadašnjem predsjedniku SR Jugoslavije i Srbije Slobodanu Miloševiću. Sud je 2009. utvrdio da je ona ometala provođenje pravde, što je okarakterizirano kao nepoštivanje suda.

Hartmannova je uhapšena 24. marta u Hagu, gdje je došla kako bi prisustvovala izricanju presude Karadžiću. Policija ju je privela zbog ranije izrečene presude za nepoštivanje suda.

Holandska policija joj je prišla dok je davala izjavu medijima i sprovela je u zgradu suda.

Hartmann je puštena na slobodu 29. marta. Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron donio je odluku da bude oslobođena, nakon što je odslužila dvije trećine sedmodnevne kazne.

Hartmann se tada zahvalila udruženjima porodica žrtava, majkama i intelektualcima, svima koji su bili uz nju i tražili njeno puštanje na slobodu.

XS
SM
MD
LG