Dostupni linkovi

"Azra dva noža" – moguće izručenje BiH


Sudstvo, ilustrativna fotografija
Sudstvo, ilustrativna fotografija

Federalni apelacioni sud Sjedinjenih Američkih Država, ovih dana, podržao je odluku da se Azra Bašić – optužena za ubistvo, zlostavljanje i mučenje zarobljenika srpske nacionalnosti na području opštine Derventa – izruči iz SAD-a Bosni i Hercegovini. Konačnu odluku daće Vrhovni sud, nakon čega će državni sekretar odlučiti o tome hoće li biti izručena, s obzirom da se radi o američkoj državljanki.

Azra Bašić je u Derventi boravila kao pripadnica formacije sastavljene od dobrovoljaca iz Rijeke i u to vrijeme je bila hrvatska državljanka. Kada je cijeli slučaj pokrenut, Ministarstvo obrane Hrvatske je odbacivalo optužbe bh. Tužilaštva kako je ona počinila zločine kao pripadnica vojske Hrvatske.

Inače, Bašić nije jedina žena koja je optužena u Bosni i Hercegovini. Protiv njih 30 je vođena istraga, a nekoliko je osuđeno za teške ratne zločine. Neke, poput Raseme Handanović, koja služi kaznu od pet i po godina zbog ubistava u opštini Konjic, izručile su upravo Sjedinjene Američke Države.


Kada je Azra Bašić uhapšena prije pet godina u SAD-u, niko od njenih komšija nije mogao vjerovati da je u Bosni i Hercegovini počinila ratni zločin i da su je žrtve znale pod imenom "Azra dva noža".

Azra Bašić u SAD-u je koristila različita imena, a uhapšena je kao Issabell Bašić. Danju je radila dva posla, vozila rabljeni džip, a komšije u Stantonu, gradiću sa oko 3.000 stanovnika, kako su u to vrijeme govorili, nisu joj mogli pronaći posebnu manu. Zbog toga je kod njih zavladao šok kada su je u martu 2011. privodili pripadnici FBI-ja.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:13 0:00


Azru Bašić bh. pravosuđe tereti za ubistvo Blagoja Đuraša, zlostavljanje i mučenje zarobljenika srpske nacionalnosti na području opštine Derventa.

Prema iskazima 26 svjedoka, zatočenih u nekadašnjem Domu JNA, ljude je prisiljavala da piju ljudsku krv i benzin, te da kleče na razbijenom staklu.

Sin ubijenog Blagoja, Slaviša Đuraš, kaže kako su tijelo oca pronašli tek 2003.

Slaviša Đuraš
Slaviša Đuraš

"Tijelo su pronašli radnici, tada, službe za puteve, šest kilometara prije Dervente, iz pravca Doboja. Njegovo tijelo je bilo umotano u neku poliestersku ceradu i taj se propust začepio ispod puta. Radnici su došli da očiste propust i čisteći ga, našli su tijelo", kaže Slaviša Đuraš.

Nakon što su oca sahranili, počinje pravna bitka u kojoj sinovi ubijenog Blagoja Đuraša pokušavaju saznati ko im je ubio oca. Tako dolaze do kontakta Azrinog bivšeg supruga koji živi u SAD-u i koji im otkriva u kojoj američkoj državi živi Azra.

"Kada je dobijeno odobrenje Haškog suda da će predmete voditi pravosuđe Bosne i Hercegovine, onda je pokrenuta potjernica iz Doboja prema Sjedinjenim Američkim Državama. Nakon toga, 2009. godine iz SAD-a su došli agenti FBI-ja u Doboj gdje su saslušali nekoliko ljudi, na osnovu te prijave", priča Slaviša Đuraš.

Drago Knežević
Drago Knežević

Drago Knežević, predsjednik Udruženja logoraša Opštine Derventa o zločinima Azre Bašić kaže: "Ona je mnoge ljude u Derventi tukla, ubijala i mučila, pa radila i neke druge stvari".

Ovih dana je Federalni apelacioni sud SAD-a podržao odluku da se Azra Bašić izruči BiH na osnovu optužbi za mučenje civila i ubistva. Konačnu odluku daće Vrhovni sud, nakon čega će državni sekretar odlučiti o tome hoće li biti izručena, s obzirom da se radi o državljanki SAD-a.

No, kako za RSE kaže Boris Grubešić, portparol bh. Tužilaštva, do sada je iz te zemlje Bosni i Hercegovinio izručeno desetak osoba koje su se teretile za ratne zločine tokom devedesetih godina prošlog vijeka, pa misli da će to biti i slučaj sa Azrom Bašić.

"Sjedinjene Američke Države procesuiraju osobe koje ne daju istinite podatke o učešću u ratu, i nakon toga, najčešće, oduzimaju državljanstvo. Takve osobe izručuju", navodi Grubešić.

XS
SM
MD
LG