Dostupni linkovi

NATO i Rusija obnavljaju dijalog


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

NATO i Rusija čiji su odnosi pomućeni ukrajinskom krizom, danas obnavljaju dijalog, iako napetosti Brisela i Moskve i dalje ostaju snažne.

Dvadeset i osam ambasadora zemalja članica NATO-a i ambassador Rusije sastaće se poslije podne u sjedištu Saveza u Briselu, prvi put u formatu Vijeća NATO-Rusija od juna 2014.

Kako bi izrazio protest protiv ruske aneksije Krima i ofanzive proruskih separatista na istoku Ukrajine u proljeće 2014., NATO je suspendirao svaku praktičnu suradnju s Moskvom koju je optuživao da podupire pobunjenike i u smislu oružja i snaga.

Na dnevnom redu sastanka bit će među ostalim sporazumi iz Minska dogovoreni kako bi se zaustavio ukrajinski sukob, transparentnost i predvidljivost na vojnom planu, ali i stanje u Afganistanu.

U teoriji, kanali za politički dijalog ostali su otvoreni ali odnosi su bili toliko zategnuti da otad nije bilo nikakve prave komunikacije, ako se ne računa nekoliko razgovora između glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga i ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova nakon kojih su svaki puta uslijedili oštri komentari.

XS
SM
MD
LG