Dostupni linkovi

Erdogan: EU više potrebna Turska, nego Turskoj EU


Redžep Tajip Erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan ocenio je danas da je Evropskoj uniji (EU) više potrebna Turska, nego što je njegovoj zemlji neophodna EU, osuđujući nedavni "provokativni" izveštaj Evropskog parlamenta.

"Evropskoj uniji je više potrebna Turska, nego što je Turskoj potrebna EU", izjavio je Erdogan ocenivši da je izveštaj Evropskog parlamenta provokativan u trenutku "boljih odnosa EU i Turske o migrantskoj krizi i razgovara o otvaranju pojedinih poglavlja za prijem zemlje u EU".

Evropski parlament je prošle nedelje osudio manjak napretka u oblasti nezavisnosti sudstva, slobode medija i poštovanja ljudskih i vladavine prava.

"Turska je preuzela odgovornost za oko tri miliona ljudi da ne bi smetali Evropi... Da li u izveštaju ima nešto o tome? Ništa", rekao je Erdogan.

Lideri EU i turski premijer Ahmet Davutoglu postigli su u 18. marta sporazum o zaustavljanju ilegalne imigracije i razbijanju krijumčarskih mreža migranata.

Prema tom sporazumu, "svi ilegalni imigranti koji dođu u Grčku iz Turske biće vraćeni" na tursku teritoriju.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans i nemačka kancelarka Angela Merkel posetiće Tursku 23. aprila u okviru sporazuma EU i Turske.

Turski premijer Ahmet Davutoglu izjavio je u ponedeljak da Turska nije u obavezi da poštuje sporazum s EU, ako Unija ne ispuni obećanje o ukidanju viza za turske državljane do kraja juna ove godine.

Turska mora da ispuni sve standarde EU za bezvizni režim i kriterijumi neće biti ublaženi, izjavio je danas predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG