Dostupni linkovi

IDIL s teritorijom gubi i zaradu


Naftna postrojenja kod Al-Šadadija u Siriji koje je držao IDIL, februar 2016.
Naftna postrojenja kod Al-Šadadija u Siriji koje je držao IDIL, februar 2016.

Militantna grupa "Islamska država Iraka i Levanta" (IDIL) u nedostatku novca pokušava na razne načine doći do sredstava, jer su joj "prihodi“ opadali za gotovo 30 posto u godinu dana. Od 80 milijuna dolara u martu 2015, ove godine su "ubrali“ 56 milijuna dolara. Uvode se nove metode krpljenja budžeta koji je sve tanji, ističu svjetski analitičari.

Pedeset posto prihoda militantne grupe stiže od poreza i raznih konfiskacija, a 43 posto od nafte. Slijede potom sredstva od trgovine drogama, donacija i prodaje usluga, kao što je električna energija, ocjenjuju analitičari konzultantske kompanije IHS, dodajući da je očito da akcija međunarodne koalicije protiv militanata daje rezultate.

"Takozvana Islamska država je u posljednjih 15 mjeseci izgubila 22 posto teritorija. Broj stanovnika je opao sa devet na šest milijuna ljudi. Sve je manje poslova koje mogu oporezovati, ali i sve je manje zemlje i druge imovine koja se može konfiscirati", ocjenjuje analitičar Columb Strack.

Ovaj izvještaj konzultatske tvrtke potvrđuje ranije ocjene Pentagona da je IDIL izgubio oko 40 posto teritorija koje je do sada kontrolirao u Iraku i Siriji.

To je svakako dobra vijest, ističu analitičari, ali loše je to što oni koji žive pod vlašću militanata i dalje plaćaju poreze i razne kazne i to bez pogovora. Nema naznaka da se itko od lokalnog stanovništva tome usprotivio.

Ipak, vrlo je teško procijeniti snagu ekonomije IDIL-a. Prema jednoj studiji koju je objavio Reuters 2014, ta militantna grupa je imala imovinu vrijednu oko dvije tisuće milijardi dolara, sa godišnjim prihodom od 2,9 milijardi dolara.

Sirija, 2015.
Sirija, 2015.

Većinu toga su prikupili od poreza. Tako se za ulazak kamiona u Irak iz Jordana naplaćivalo 800 dolara, pet posto poreza prikupljali su od plaća i socijalne skrbi, a cestarine na sjeveru Iraka se naplaćuju 200 dolara.

Sredstava su prikupljali i od poreza na pljačku umjetnina i arheoloških nalaza u Raki i Alepu. Porez su plaćali i nemuslimani za takozvanu religijsku zaštitu.

Na taj način mjesečno su mogli prikupiti oko 30 milijuna dolara. New York Times, međutim, procjenjuje da su tako prikupljena sredstva bila znatno veća, čak oko 600 milijuna eura u 2014.

Prema istom izvoru, prihodi od nafte su te godine iznosili više od 100 milijuna dolara. No, proizvodnja nafte je u međuvremenu opala sa 33.000 barela dnevno na 21.000 barela.

Da je sredstva manje potvrđuju informacije Timesa da se uvode posebni porez na popravak satelita, koje nazivaju "vražjim spravama“, ili novčane kazne ako osoba ne poznaje dobro Kur'an, ne poštuje šerijatske zakone, a novcem se mogu zamijeniti i zatvorske kazne.

XS
SM
MD
LG