Dostupni linkovi

Makedonija: Demonstranti traže da ekspertska vlada pripremi izbore


Protesti u Skoplju
Protesti u Skoplju

Hiljade građana protestovale su na ulicama Skoplja i još nekoliko makedonskog gradova tražeći ostavku predsednika Makedonije Đorđa Ivanova i odlaganje vanrednih parlamentarnih izbora, zakazanih za 5. jun.

Demonstranti na protestima u organizaciji građanskog pokreta Protestujem, ponovili su ocenu da ne postoje uslovi za izbore 5. juna i izneli zahtev za formiranje ekspertske vlade koja će pripremiti poštene i kredibilne izbore.

Pored Skoplja, protesti su održani i u Bitolju, Strumici. Kumanovu, Štipu i Velesu. U Bitolju i Velesu su istovremeno održani i kontraprotesti u organizaciji provladinog Građanskog udruženja za odbranu Makedonije, javlja dopisnik Bete.

Povod za početak svakodnevnih antivladinih protesta bila je odluka predsednika Makedonije od 12. aprila da abolira poliitičare kojih se vode istrage, medju kojima je najviće funkcionera vladajuće VMRO DPMNE Nikole Gruevskog.

Građanske proteste su podržali makedonska opozicija predvodjena Socijaldemokratskim savezom Makedonije, Zorana Zaeva i manje albanske partije.

U Skoplju je, po slobodnoj proceni, oko deset hiljada građana, nezadovoljnih desegodišnjom vlasti VMRO DPMNE Nikole Gruevskog. Oni su ispred zgrade Vlade Makedonije skandirali "Ostavka!" i "Nema pravde - nema mira!".

Demonstracije u Skoplju su održane po šesti put, a, kao i prethodnih večeri, počele su podrškom Specijalnom tužilaštvu za prisluškivane razgovore, gde su demonstranti izneli još jedan zahtev – formiranje specijalnog suda koji bi procesirao tužbe tog tužilaštva.

Nakon toga su prošli ulicama Skoplja do parlamenta skandirajući "No pasaran!", odakle su na putu do Vlade gađali jajima i bojom trimjufalnu kapiju "Portu Makedonija" i zgradu Ministarstva kulture preko kojeg je finansiran osporavani vladin projekat "Skoplje 2014" na koji je potrošeno više od 600 miliona evra.

Organizatori demonstracija su na protestima u Skoplju rekli da su protiv pregovora lidera četiri najveće stranke u Beču, pod pokroviteljstvom EU, koji su najavljeni za petak, i ukazali da protesti neće prestati ni u slučaju nastavka tih pregovora.

U Skoplju su kraj važnijih državnih zgrada i sedišta VMRO DPMNE rasporedjene policijske snage.

Građani su na demonstracijama u Bitolju dodatno tržili ostavku tamošnjeg gradonačelnika Vladimira Taleskog, koga Specijalno tužilaštvi sumnjiči za kriminal.

XS
SM
MD
LG