Dostupni linkovi

Gruzija uhasila šest osoba zbog pokušaja prodaje radioaktivnog materijala


Gruzijska služba bezbjednosti saopštila je u ponedjeljak, 18 .aprila, da je privela šest državljana Gruzije i Jermenije koji su pokušavali da prodaju uranijum-238 u vrijednosti od 200 miliona dolara.

Nije saopšteno da li su članovi grupe već imali kupca za uranijum, niti je rečeno gdje je uranijum nabavljen.

Gruzija je bivša republika Sovjetskog Saveza i svjetski lideri su zabrinuti za bezbjednost sovjetskog nuklearnog naoružanja od raspada SSSR-a 1991. godine.

"Pripadnici Službe državne bezbjednosti Gruzije priveli su tri građana Jermenije i tri građana Gruzije. Članovi grupe su planirali da prodaju nuklearni materijal, uranijum-238, za 200 miliona dolara u trenuku kada su privedeni", rekao je Savle Motijašvili iz Službe bezbjednosti Gruzije na konferenciji za novinare.

Motijašvili je izjavio da je montažni kontejner, namijenjen transportu uranijuma-238, pronađen u stanu jedne od pritvorenih osoba te dodao da je, imajući u vidu gama zračenja, vrstu izvora i izvještaj o radiološkoj ekspertizi, oduzeta supstanca opasna po život i zdravlje.

Sud u Tbilisiju izrekao je članovima grupe pritvor prije suđenja.

Ukoliko se dokaže da su krivi, članovima grupe prijeti kazna od pet do deset godina zatvora.

Gruzijska služba bezbjednosti je u prošlosti, u nekoliko navrata, spriječila pokušaje prodaje uranijuma ili drugih radioaktivnih materijala.

Tokom 2006. godine, stanovnik Sjeverne Osetije uhapšen je zbog pokušaja da proda uranijum za milion dolara agentima za koje je mislio da su radikalni islamisti, nakon čega je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam godina i šest mjeseci.

XS
SM
MD
LG