Dostupni linkovi

Kovač: Ne blokiramo Srbiju, ali ona ne može da bude sudija


Miro Kovač

Šef hrvatske diplomatije Miro Kovač negirao je da Hrvatska blokira Srbiju u njenim pristupnim pregovorima sa EU, ali je dodao da "država iz koje su potekli planovi za ratove 1990-ih ne može biti sudija i policajac za ratne zločine za sve zemlje bivše Jugoslavije - uključujući Hrvatsku".

On je u intervjuu za Magazin "Jutarnjeg lista", na konstataciju tog lista da se sada govori o "hrvatskoj blokadi Srbije", odgovario: "Ma kakva blokada".

"Reč je o ispunjavanju kriterijuma u "poglavlju svih poglavlja", onom posvećenom pravosuđu i temeljnim pravima. Radi se, dakle, o vrednostima koje čine identitet naše evropske obitelji, među ostalim o poštovanju vladavine prava i ljudskih prava, uključujući prava manjina", kazao je on.

Kovač je istakao da jasno da je potpuna saradnja s Haaškim sudom kriterijum u pregovorima.

"Isto tako je vrlo jasno da država iz koje su potekli planovi za ratove 1990-ih ne može biti sudija i policajac za ratne zločine za sve zemlje bivše Jugoslavije - uključujući Hrvatsku. Zamislite. To je apsurdno, dapače istorijska perverzija, i onemogućava dobrosusedsku saradnju", ocenio je Kovač.

Jasno je, kako je naveo, da Srbija mora primenjivati načelo vladavina prava u slučaju međudržavnog sporazuma o zaštiti manjina.

Kovač je dodao da Hrvatska "svoju obavezu već dugo sprovodi nezavisno od tog sporazuma".

"Očekujemo da hrvatska manjina bude zastupljena u Narodnoj skupštini, i to na temelju zakona, kao što to predviđa međudržavni sporazum. Srbija će se tokom pregovora menjati jer će usvajati zajedničke evropske vrednosti", kaže Kovač.

Na pitanje da li je Hrvatska svoj stav obrazložila drugim članicama EU i Evropskoj komisiji i koliko je hrvatska diplomatija sada angažovana u tome, Kovač je odgovorio potvrdno.

"Naravno da su upoznate i naravno da je služba spoljnih poslova angažovana na tom planu", rekao je hrvatski ministar.

Na pitanje da se u Briselu govori da će na Hrvatsku biti "diplomatskog pritiska" i da li oseća takav pritisak, Kovač je odgvorio odrečno.

"U Srbiji traje izborna kampanja, mi se u to ne mešamo. Čekamo da se formira nova vlada. Nakon toga ćemo moći nastaviti strukturirano graditi bolje, po mogućnosti partnerske odnose i rešavati probleme - pitanja ratnog nasleđa, nestalih, otetog kulturnog blaga, granice na području Dunava", kaže Kovač.

XS
SM
MD
LG