Dostupni linkovi

Hrvatski Jevreji, Srbi i Italijani u Jasenovcu


Jasenovac

U Jasenvcu je danas počela prva od tri najavljene komemoracije u okviru Dana sećanja, koju organizuju Koordinacija jevrejskih opština u Hrvatskoj, a kojima su se pridružili predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac i izraelska ambasadorka u Zagrebu Zina Kalaj Kleitman.

Njima se pridružio i predstavnik italijanske nacionalne manjine u Hrvatskoj Furio Radin.

Koordinacija jevrejskih opstina odlučila je da bojkotuje državnu komemoraciju u Jasenovcu bog, kako su ranije saopštili, "relativizacije i revitalizacije ustaštva" u Hrvatskoj.

"Koordinacija je donela odluku o neučešću na komemoraciji žrtvama logora Jasenovac koju svake godine organizuje Javna ustanova Spomen područje (JUSP) Jasenovac.

Razlog tome je neslaganje s politikom nečinjenja u odnosu na izmene postava muzeja, odlaganje imenovanja Saveta JUSP Jasenovac i dnevno politička događanja vezana uz relativizaciju i revitalizaciju ustaštva", saopštila je prošle sedmice Koordinacija jevrejskih opština.

Komemoracija je počela na Spomen području Jasenovac.

Bojkot državnog obeležavanja Dana sećanja podržao je direktor Centra Simon Vizental u Jerusalimu Efraim Zurof.

Naredna komemoracija će biti održana 22. aprila pod okroviteljstvom države, a 24. aprila komemoraciju će održati Savez antifašističkih boraca.

XS
SM
MD
LG