Dostupni linkovi

Izbori u Makedoniji 5. juna, opozicija bojkotuje


Sukobi demonstranata i opoziicije u Skoplju
Sukobi demonstranata i opoziicije u Skoplju

Predsednik makedonskog parlamenta Trajko Veljanovski danas je raspisao vanredne parlamentarne izbore u Makedoniji za 5. jun, iako je najveća opoziciona stranka Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) tražila njiihovo odlaganje.

Veljanovski je, kako se ističe, izrazio uverenje da će se vanredni parlamentarni izbori održati u mirnoj i demokratskoj atmosferi i da će svi građani 5. juna moći da ostvare svoje pravo da glasaju.

Bojkot izbora 5. juna ranije je najavila najveća opziciona stranka SDSM Zorana Zaeva i veći broj manjih stranaka, jer smatraju da još nisu ispunjeni uslovi za demokratske fer i kredibilne izbore.

Održavanje vanrednih parlamentarnih izbora je deo Dogovora iz Pržina kojim je trebalo da bude rešena dvogodišnja politička kriza, ali sprovđene tog dogovora u potpunosti, prema mišljenju najveće opzicione stranke, ometa vladajući VMRO DPMNE svojim odnosom i zloupotrebom državnih institucija.

Izbori su prvo, prema Dogovoru iz Pržina, trebalo da budu održani 24. aprila, ali su pomereni za 5. jun, pod pritiskom SAD i EU, koje su, kao i makedonska opozicija, smatrale da nisu ispunjeni svi uslovi za fer i kredibilne izbore.

Lider opozicije Zoran Zaev ističe međutim da nisu stvoreni uslovi ni da 5. juna izbori budu kredibilni, jer nije pročišćen birački spisak i nije sprovedena medijska reforma, što je predviđeno i Dogovorom iz Pržina.

Da postoji problem oko datuma izbora poslednjih dana je ocenila i najveća albanska partija Demokratska unija za integracije, koje je deo Vlade Makedoniije sa nacionalnom makedonskom partijom VMRO DPMNE.

Politička kriza u Makedoniji, koja je podelila zemlju na dva tabora, počela je pre skoro dve godine kada SDSM nije priznao rezultate parlamentarnih izbora zbog čega je odbio da uđe u parlament, optužujući vladajuću VMRO DPMNE da je lažirala izbore.

U junu prošle godine su četiri najveće stranke, uz posredovanje SAD i EU, postigle Dogovor iz Pržina, kojim je trebalo da se reši kriza, ali je sprovođenje tog dogovora sada u zastoju, uz međusobna optuživanja suprotstavljenih strana.

Kriza je dodatno zoštrena odlukom predsednika Ivanova da abolira sve političare protiv kojih se vode postupci, među kojima su velikim delom oni koji su vezani za aferu prisluškivanih razgovora u koje su umešani funkcioneri vladajće stranke VMRO DPMNEi Vlade Makedonije.

Tokom protesta zbog te odluke u poslednja dva dana u Skoplju povređeno je više policajaca i demonstranata.

XS
SM
MD
LG