Dostupni linkovi

Jutarnji list: EK odbacila argumente Hrvatske u sporu sa Srbijom


Evropska komisija odbacila je hrvatske zahteve u sporu sa Srbijom zbog kojih je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u procesu evrointegracija, objavio je danas zagrebački Jutarnji list.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić nije želela da komentariše pisanje ovog lista ističući samo da se Brisel raduje novog koraku u pristupanju Srbije EU. “Poglavlja 23. i 24 su naročito važna jer se tiču ključnih reformi. U toku su pregovori oko otvaranja ovih poglavlja uz podršku Komisije koja je spremna na sledeći korak kada se ostvari neophodna saglasnost svih članica EU. Komisija je aktivno uključena u pripremi za otvaranje poglavlja”, istakla je Kocijančić.

Evropska komisija odbacila je hrvatske zahteve u sporu sa Srbijom zbog kojih je Hrvatska blokirala otvaranje poglavlja 23 u procesu evrointegracija, objavio je danas zagrebački Jutarnji list poverljivi izveštaj EK.

List navodi da EK ne smatra spornim srpski zakon o univerzalnoj jurisidikciji kojim se Srbija proglasila nadležnom za suđenje za ratne zločine počinje u drugim državama bivše Jugoslavije.

EK smatra da međunadno pravo ne sprečava bilo koju državu da svoju jurisdikciju proširi i takozvanom eksteritorijalnom ili univerzanom jurisdikcijom, navodi list. Taj zakon, prema mišljenju EK, "ne predstavlja kršenje suvereniteta dotične države", niti predstavlja mešanje u unutrašnje poslove te države.

U "non-paper" dokumentu na koji se poziva Jutarnji list, Komisija navodi da bi dve države bilateralno trebalo da reše problem, a ne kroz pregovore Srbije s EU, i zalaže se za deblokadu srpskih pregovora.

"Ovih dana traju konsultacije između Hrvatske i EK, ali i drugih država članica, kako bi se pronašao način da se proces pokrene i Srbije do kraja do juna otvori Poglavlje 23", navodi list.

U tekstu se dodaje i da Hrvatska veruje da bi neki od njenih zahteva trebalo da budu merila EU prema Srbiji u Poglavlju 23, bilo kao prelazna ili kao merila za zatvaranje poglavlja o pravosuđu.

EK je pripremila svoje zaključke pošto je salušala argumente Hrvatske, ali i odgovor Srbije.

Jutarnji list navodi da je kao jedan od primera političke zloupotrebe spornog zakona Hrvatska navela optužnicu Srbije protiv Ejupa Ganića.

Uz ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina za područje cele bivše Jugoslavije, Hrvatska traži da u pregovračka merila za Srbiju budu uneti i puna saradnja s Haškim tribunalom i ispunjavanje obaveza iz međudržavnog sporazuma o pravima manjina.

XS
SM
MD
LG