Dostupni linkovi

Poljska ocijenila odluku o relokaciji izbjeglica mrtvom


Varšava, ilustrativna fotografija
Varšava, ilustrativna fotografija

Zamjenik šefa poljske diplomatije Konrad Šimanjski izjavio je da je odluka Evropske unije o relokaciji i preraspodjeli izbjeglica mrtva i da se ne može očekivati od Poljske da se na nečiju političku narudžbinu upusti u društveni eksperiment otvaranja granica za hiljade imigranata.

"Ne vidim mogućnost da izvršimo tu odluku i ne vidim te mogućnosti ni u većini zemalja EU. Ta odluka je mrtva. Od početka se nije primenjivala u praksi i ništa ne nagovještava da bi većina članica EU bila u stanju da je primjeni u budućnosti", kazao je Šimnjski za današnji Dziennik Gazeta Prawna (DGP).

Zamjenik ministra vanjskih poslova Poljske zadužen za evropska pitanja upozorio je da nije Poljska jedina članica Unije koja nije u stanju da primjeni mehanizam relokacije u praksi i primi oko 7.000 izbjeglica na šta se obavezala prethodna poljska liberalna vlada bivše premijerke Eve Kopač.

Prva najava da Poljska može da ne izvrši svoju preuzetu međunarodnu obavezu da primi po dobrovoljnoj nacionalnoj kvoti oko 7.000 izbjeglica iz članica Unije koje su najviše pogođene izbjegličkom krizom, stiže iz Varšave samo dan nakon oštre rezolucije Evropskog parlamenta o ugroženoj demokratiji u Poljskoj, zbog toga što vladajuća evroskeptična konzervativna stranka Pravo i Pravda parališe rad Ustavnog suda.

Rezoluciju EP poziva poljsku vladu da omogući rad Ustavnom sudu i primjeni preporuke Venecijanske komisije Vijeća Evrope, čije mišljenje je sama zatražila, poljska premijerka Beata Šidlo je osudila kao dokument uperen protiv Poljske i naglasila da on minira dijalog vlade u Varšavi sa Evropskom komisijom.

XS
SM
MD
LG