Dostupni linkovi

Stejt department: Korupcija u CG se ne kažnjava


U Crnoj Gori je korupcija među najvaćim problemima kada su u pitanju ljudska prava, a Vlada ne spovodi efikasno antikorupcijske zakone, navodi se u izvještaju američkog Stejt departmenta o Crnoj Gori za prošlu godinu.

Izvještaj su objavili podgorički listovi Vijesti i Dan.

U dokumentu se navodi da nekažnjivost i dalje predstavlja problem, iako je došlo do povećanja optužnica za korupciju, uključujući i pojedine funkcionere vladajuće stranke.

"Postoje dokazi da su pojedini Vladini zvaničnici bili uključeni u koruptivne radnje, ali su ostali nekažnjeni", kaže se u Izvještaju koji je predstavio američki državni sekretar Džon Keri.

Stejt department ocjenjuje da Crna Gora "pati" od kontinuiranog ugrožavanja sigurne sredine za medije i civilno društvo, uključujući i slučajeve uznemiravanja novinara, napada na njihovu imovinu i neupjeh u rješavanju nekoliko prethodnih slučajeva nasilja i prijetenji prema novinarima.

"Bilo je i napada od strane Vlade na lidere nevladinih organizacija preko medija koje ona kontroliše", kaže se u izvještaju.

U dokumentu se konstatuje da su politizacija, slabe plate, manjak motivacije i obuke zaposlenih u javnom sektoru "obezbijedili plodno tlo za korupciju". "Brojne su optužbe da je članstvo u vladajućoj koaliciji preduslov za posao u državnoj adminitraciji".

"Nepravilnosti na izborima zamagljuju liniju između Demokratske partije socijalista i države i podrivaju povjerenje građana u izborni proces", kaže se u izvještaju.

Posmatrači stanja ljudskih prava, kako se navodi u izvještaju VLade SAD, nastavili su da izražavaju zabrinutost zbog malog broja postupaka protiv pripadnika organa bezbjednosti za zloupotrebe ljudskih prava.

"Tužilaštvo koje je odgovorno za istraživanje takvih zloupotreba rijetko dovodi u u pitanje da je policijska upotrebe sile bila opravdana", kaže se u dokumentu.

XS
SM
MD
LG