Dostupni linkovi

Vučić u Laktašima: Narodi u BiH dogovorom da donose odluke


Aleksandar Vučić i Milorad Dodik
Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ponovio je u Klašnicama kod Lakataša da se njegova zemlja zalaže za poštovanje Dejtonskog sporazuma, koji može da se mijenja samo uz pristanak sva tri konstitutivna naroda, te da je neophodno očuvati mir i stabilnost.

Nakon proputovanja iz Mostara i Bugojna, Vučić je nenajavljeno svratio u Klašnice, gdje se u jednom ugostiteljskom objektu sastao s predstavnicima vlasti Republike Srpske, predsjednikom i premijerkom, Miloradom Dodikom i Željko Cvijanović.

Poštivanje Dejtonskog sporazuma, očuvanje mira i stabilnosti ključno je opredjeljenje Srbije i Republike Srpske, ponovio je Vučić u izjavi novinarima. Ocijenio da je veoma važno što ljudi u Republici Srpskoj „osjećaju zbog Srbije sigurnost i stabilnost, istakavši da to isto osjeća i Srbija“ te da je „zbog toga zahvalan Dodiku“.

-Važno je što Dodik dolazi na manifestacije u Srbiju koje nemaju direktne veze s Republikom Srpskom. To je od velikog značaja, jer ako on dođe na otvaranje fabrike, to znači da je za Republiku Srpsku važno da Srbija ide naprijed, ustvrdio je srbijanski premijer.

Vučić je, nakon sastanka još rekao da je s zvaničnicima Republike Srpske razgovarao o političkoj stabilnosti unutar BiH, samim time i regiona, te da je za Srbiju i Republiku Srpsku najvažnija ekonomska stabilnost. Bilo je riječi i o ubrzanju radova na putnoj komunikaciji između Srbije i Republike Srpske, prije svega one koja vodi ka Bijeljini i Višegradu.

Dodik se Vučiću zahvalio na podršci koju ukazuje Republici Srpskoj i kazao da ta podrška Srbije Republici Srpskoj značajno podiže stabilnost kako srpskog naroda tako i Republike Srpske. Republika Srpska i Srbija imaju visok stepen saradnje u svim oblastima, zahvaljujući, kako je naveo, Vučiću.

-Iza nas ostaju vidljivi projekti, a njihova realizacija se prati u kontinuitetu, rekao je Dodik u izjavi novinarima, nakon sastanka s Vučićem. U narednom periodu trebalo bi, kaže, da bude održana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije.

Dodik je dodao i da odnosi RS i Srbije i dalje ostaju snažni i da će se u narednom periodu intenzivirati. Srbijanski premijer danas je boravio u Mostaru te rodnom Bugojnu, selu Čipuljići, gdje je posjetio grobove svojih predaka. -Činim to jednom godišnje i zahvalan sam vlastima BiH što su mi to omogućile, rekao je Vučić.

XS
SM
MD
LG