Dostupni linkovi

Bivši potpredsednik Fife priznao da je primio mito


Bivši potpredsednik Međunarodne fudbalske federacije (Fifa) Alfredo Havit priznao je danas da je primio mito prilikom prodaje marketinških prava za odredjena takmičenja.

Havit je pred okružnim sudom u Bruklinu priznao da je primio stotine hiljada dolara mita u vezi sa prodajom marketinških prava.

On je izašao iz zatvora uz kauciju, a sledeći put će se pojaviti pred sudom u oktobru. Havitu će biti oduzeto 950.000 dolara.

Havit je rekao sudiji da se udružio sa ostalima da kompanije na Floridi i Argentini dobiju marketinška prava u zamenu za mito uplaćen na bankovne račune koje su on i njegova porodica kontrolisali u Panami i Hondurasu.

"Znao sam da je pogrešno da primim tolike isplate", rekao je Havit.

On je priznao krivicu u slučaju kojim je obuhvaćeno više od 40 osoba širom sveta.

Tužilaštvo je saopštilo da su fudbalski čelnici u poslednjih 25 godina uzeli stotine miliona dolara u sklopu nelegalnih isplata.

Havit, advokat iz Hondurasa, je od juna do 3. decembra prošle godine bio predsednik Fudbalskog saveza Severne i Centralne Amerike i Kariba (CONCACAF). On je početkom godine iz Švajcarske izručen SAD.

Bivši predsednik Hondurasa Rafael Kaljehas, koji je bio i član Fifinog komiteta za televiziju i marketing, je prošlog meseca priznao krivicu za reketiranje prilikom prodaje televizijskih i marketinških prava za Svetska prvenstva 2014, 2018. i 2022. godine.

XS
SM
MD
LG