Dostupni linkovi

Keri posetio memorijalni park u Hirošimi


Državni sekretar SAD-a John Kerry (u sredini), ministar vanjskih poslova Japana Fumio Kishida (D) i britanski ministar spoljnih poslova Philip Hammond (L)

Ministri spoljnih poslova zemalja G7, medju kojima državni sekretar SAD Džon Keri, posetili su danas Memorijalni park mira u Hirošimi i odali poštu žrtvama američkog napada iz 1945. godine, javile su agencije.

Džon Keri je prvi zvaničnik SAD koji je položio cveće na spomenik žrtvama američkog nuklearnog napada.

"Svi treba da vide i osete snagu ovog memorijalnog centra", na pisao je Keri u knjigu posetilaca, saopštio je Stejt department.

Keri i šefovi diplomatija G7 posetili su memorijal oko 11.00, po lokalnom vremenu, i položili vence na spomenik žrtvama nuklearnog napada u kojem je stradalo 140.000 Japanaca.

Zvaničnike su u Horišimi dočekali japanski učenici sa zastavicama zemalja G7 – SAD, Japana, Kanade, Francuske, Velike Britanije, Italije i Nemačke.

Zvaničnici nisu davali izjave tokom jednočasovnog obilaska Parka mira. Keri bi kasnije danas trebalo da održi konferenciju za novinare.

Američka vojska bacila je atomsku bombu na Hirošimu 6. avgusta 1945. godine, tri dana kasnije atomska bomba bačena je na Nagasaki usmrtivši oko 74.000 ljudi.

Nijedan predsednik SAD do sada nije posetio memorijalni centar u Hirošimi.

Bilo je potrebno 65 godina da američki ambasador prisustvuje godišnjici napada i još šest godina da se stvore uslovi za posetu Džona Kerija.

XS
SM
MD
LG