Dostupni linkovi

Milioni iz budžeta za relativizaciju genocida u Srebrenici


Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari

Priča o nevladinoj organizaciji "Istorijski projekat Srebrenica" ovih dana dobio je i novu, pravosudnu, dimenziju. Protiv njenog osnivača Stefana Karganovića podnesen je izvještaj Specijalnom tužilaštvu Republike Srpske zbog neplaćenih poreza i doprinosa u iznosu većem od 100.000 maraka.

Opozicija, ali i organizacije koje se bave borbom protiv korupcije, traži da se istraži na koji način je Karganović trošio blizu dva miliona maraka dobijenih iz budžeta RS u pokušaju da se relativizuje srebrenička tragedija.

Za finansiranje NVO "Istorijski pokret Srebrenica" sa sjedištem u Hagu izdvajana su sredstva iz budžeta Republike Srpske punih šest godina, od 2008. do 2014. godine.

Ukupno je dato nepuna dva miliona maraka, a za svo to vrijeme je Stefan Karganović kao odgovorno lice organizacije izbjegavao plaćanje poreza i doprinosa. Takođe, nije dostavio podatke o prihodima stečenim u Republici Srpskoj, kao ni o prihodima osoba koje su bile angažovane u projektu po ugovoru o djelu.

"Navedeno lice je tačno dobilo od Vlade RS određena sredstva svih ovih godina da uradi određeni projekat, koji jeste urađen, ali niko u Vladi mu nije dao mogućnost da ne plaća porez. On je bio obavezan da plati porez za sve ove godine za pare koje je povukao iz budžeta", rekao je ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač.

Za mnoge je i dalje misterija zašto su tolike pare otišle u ruke čovjeka kojije samoproglašeni grof. Prije četiri decenije mediji su ga raskrinkali i kao lažnog konzula Tonga.

Za novce koje je dobila njegova organizacija izdao je niz publikacija i održao brojne skupove. Svim publikacijama među kojima su, na primjer, "Srebrenička podvala" ili "Dekonstrukcija jednog virtuelnog genocida", nastoje se minimizirati srebreničke žrtve, te opovrći presude prema kojima se u Srebrenici dogodio genocid.

Na jednom skupu održanom prošle godine u Banjaluci Karganović je rekao kako je "Srebrenica recept velikih sila da unesu dugotrajnu mržnju unutar južnoslovenskih naroda".

"Jedan od ciljeva našeg skupa je da ljude upozorimo da ne dozvole da bude obrnuto, tj. da ne pristaju na korišćenje Srebrenice kao političkog oružja", dodao je.

Ocjene su i da su djelatnosti organizacije usmjerene i na obaranje Izvještaja o Srebrenici, kojeg je 2004. usvojila tadašnja Vlada RS.

Dodikova narudžba

U opoziciji već godinama insistiraju da se Narodnoj skupštini podnese izvještaj o Karganovićevom radu i trošenju novca, smatrajući da je nanesena velika šteta Republici Srpskoj.

“Smatramo da je to narudžba predsjednika Republike Srpske, da je imala čistu političku pozadinu, da je gospodin Karganović bio izvršilac i da je uzeo enormna sredstva za nešto što je samo produbilo jaz", kaže Zdravko Krsmanović.

"Mi smatramo da je to narudžba predsjednika Republike Srpske, da je imala čistu političku pozadinu, da je gospodin Karganović bio izvršilac i da je uzeo enormna sredstva za nešto što je samo produbilo jaz. I umjesto da promoviše istinu o događajima u Srebrenici, samo je napravio nove smutnje, podjele i novu mržnju koja je imala posljedice koje su na najbolji način iskazane u napadu na predsjednika Vučića u Potočarima", istakao je poslanik NDP-a u entitetskom parlamentu Zdravko Krsmanović.

I predsjednik Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske Branko Todorović kaže da bi volio da javnost dobije transparentne izvještaje o tome šta je urađeno, ko je sve bio uključen u "Istorijski projekat Srebrenica", te gdje su utrošena sredstva.

"Vidljivi su rezultati ovdje da se radi o zloupotrebi državnog novca, a ono zašto je neko imao ideju sa tom fondacijom da na neki način da zločin u Srebrenici relativizira, da ga prikrije, falsifikuje, da ga pokuša na neki način razvodniti, mislim da je to zaista, potpuno pogrešan i neuspio pokušaj", ocjenjuje Todorović.

On navodi kako bi "Republika Srpska i njeni politički lideri bi trebali imati hrabrosti, ljudskosti i humanosti, kada je Srebrenica u pitanju, da jednostavno se suočimo sa istinom, onim što se desilo tamo".

"Prije svega mislim da je u interesu RS da se zna istina o Srebrenici, potpuna i da RS u tome treba aktivno da učestvuje, da bi se onemogućili svi oni koji zločin u Srebrenici žele dugoročno politizirati i koji ga takođe žele preuveličati izvan okvira u kome se on zaista desio", rekao je Todorović.

Stefan Karganović ostaće upamćen i po takozvanoj crnoj listi objavljenoj prije par godina u izdanju "Rušenje Republike Srpske, teorija i tehnologija prevrata", kojom su obuhvaćene mnoge organizacije i pojedinci koji su kritikovali vlast ili ukazivali na kriminalne aktivnosti u Republici Srpskoj.

Karganović je izjavio da trenutno nema komentar o izvještaju upućenom Specijalnom tužilaštvu RS jer nije upoznat sa optužbama.

XS
SM
MD
LG