Dostupni linkovi

Srbija: Isplata odštete obiteljima žrtava ubijenih u Podujevu


Prvi osnovni sud u Beogradu obavezao je prvostupanjskom presudom Republiku Srbiju isplatiti 25,9 milijuna dinara (oko 212 tisuća eura) kao naknadu štete za 24 najbliža srodnika - 14 žena i djece koje su u martu 1999. godine ispred njihovih kuća u Podujevu ubili pripadnici jedinice MUP-a Srbije poznati kao "Škorpioni ", saopćio je pravni zastupnik porodica Fond za humanitarno pravo (FHP).

To je, kako navodi FHP, prva presuda u Srbiji kojom se dosuđuje naknada štete zbog utvrđene odgovornosti države Srbije za zločin koji su njene snage počinile nad albanskim civilima tijekom sukoba na Kosovu.

FHP, međutim, nije zadovoljan dosuđenim iznosom i tvrdi da je manji od polovice iznosa koji je zatražen tužbom protiv države i da je u vidljivom neskladu s odlukama Europskog suda za ljudska prava.

Zbog toga je FHP već podnio žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, kojom traži da taj sud usvoji zahtjeve tužitelja u cjelini.

28. ožujka 1999. godine pripadnici jedinice "Škorpioni" u dvorištu obitelji Gaši u Podujevu ubili su žene i djecu iz automatskih pušaka.

Streljanje je, uz teške ozljede, preživjelo petero djece - Saranda, Fatos, Jehona, Lirije i Genc Bogujevci.

Za ovaj zločin 2010. godine pravomoćno su osuđeni Dragan Borojević, Miodrag Šolaja i Dragan Medić, dok je Željko Đukić nakon ponavljanja postupka osuđen 2011. godine.

Prije njih, za ovaj zločin sud je osudio Sašu Cvjetana.

XS
SM
MD
LG