Dostupni linkovi

Druga grupa migranata stigla trajektom iz Grčke u Tursku


Aktivisti se u znak protesta okačili o sidro trajekta u pokušaju da spreče njegovo isplovljavanje, Lezbos, 8. april

Grupa od 45 muških migranata iz Pakistana stigla je danas u Tursku sa grčkog ostrva Lezbosa, izjavio je neimenovani turski zvaničnik, nakon što je trajekt sa migrantima pristao u turski grad Dikili, preneo je Rojters.

Ovo je druga takva grupa koju je Atina u Tursku prebacila ove nedelje u skladu sa sporazumom koji je Ankara postigla sa EU u cilju zaustavljanja masovne neregularne migracije ka Evropi.

Planirano je da tokom prepodneva isplovi još jedan brod koji će do Turske prevesti veću grupu migranata, njih oko 80, javila je grčka državna televizija, a prenose agencije.

U grčkoj vladi kažu da je reč o ljudima koji nisu tražili azil u Grčkoj.

Trojica aktivista koji se bore za zaštitu ljudskih prava uhapšena su jutros nakon što su se, skočivši u vodu, okačili o sidro trajekta u pokušaju da spreče njegovo isplovljavanje.

Još 20-ak ljudi okupilo se jutros u luci Lezbosa uzvikujući "Zaustavite deportacije", "EU, stidi se" i "Sloboda za izbeglice".

Prva grupa od 202 migranta, većinom iz Pakistana i Avganistana, vraćena je iz Grčke u Tursku u ponedeljak, što je izazvalo nagli porast zahteva za azil, zbog čega su grčke vlasti morale da odlože slanje novih grupa migranata pošto zahteve za azil moraju da razmatraju pojedinačno.

Na Lezbosu se trenutno nalazi oko 3.000 migranata iz raznih zemalja, dok ih je na Samosu oko 800.

XS
SM
MD
LG