Dostupni linkovi

Premijer Islanda podneo ostavku, Kremlj negira Putinovu vezu


Panama papers: Islanđani traže ostavku premijera
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Panama papers: Islanđani traže ostavku premijera

Premijer Islanda Sigmundur David Gunlaugson je podneo ostavku u utorak nakon što su “Panamski papiri” pokazali da je sa suprugom imao ofšor firmu Vintris kroz koju je oprao milione dolara.

Prethodno je premijer, pod pritiskom zahteva građana za njegovom ostavkom, zatražio da predsednik raspusti parlament.

Predsednik Olaf Rganar Grimson je zbog svega skratio u utorak posetu SAD i vratio se u Rejkjavik, gde su hiljade demonstranata tražile da premijer ode sa funkcije, bacajući jaja i jogurt na zgradu parlamenta.

Gunlaugson i ministar finansija Bjarni Benediktson, koji je takođe skratio boravak u Floridi kako bi se vratio u zemlju navedeni su u finansijskim dokumentima poznatim kao "Panama pejpers" (panamski papiri) koje je objavio Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ).

Prema "Panama pejpers" četrdeset jednogodišnji Gunlaugson i njegova supruga Ana Sigurlaug Palsotir kupili su ofšor kopaniju Vintris Ink. na Devičanskim ostrvima u decembru 2007. godine.

On je krajem 2009. godine prodao svoj udeo od 50 odsto supruzi za simbolicnu sumu od jednog dolara, prenosi AFP.

Gunlaugson je dan ranije izjavio da neće podneti ostavku zbog ove afere.

Insistirao je da nikada nije posedovao novac u inostranstvu i tvrdi da je njegova supruga, koja je nasledila bogatstvo od svog oca, platila sve poreze na Islandu.

Kremlj: Ne postoiji veza Putina i ofšor kompanija

Portparal ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je u utorak da Vladimir Putin nema nikakve veze s ofšor kompanijama čiji je vlasnik navodno njegov blizak prijatelj, muzičar Sergej Roldugin.

Peskov je rekao da je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara namerno interpretirao procurela dokumenta iz panamske advokatske firme tako da bi izneo, kako je kazao, neosnovanu tvrdnju da je ofšor imovina čeliste Roldugina povezana s Putinom.

"Nema ni reči o predsedniku Putinu u tim dokumentima", izjavio je Peskov za AP, odbacivši navodnu vezu ruskih vlasnika ofšor kompanija i Putina kao "proizvod mašte".

Skandal oko "panamskih dokumenata" je, prema njegovim rečima, dokazao da je Putin bio u pravu kada je pozvao ruske biznismene da povuku svoju imovinu iz inostranstva.

Prema objavljenim dokumentima, bliski saradnici ruskog predsednika umešani su u lanac za pranje novca preko ofšor dogovora i zajmova vrednih dve milijarde dolara.

Kina: Zavera Zapada

Panamsko pravosuđe otvoriće istragu o svetskom poreskom skandalu "Panamski papiri" koji uključuje političke lidere i poznate ličnosti iz sveta ekonomije i sporta.

"Činjenice opisane u domaćim i stranim medijima pod nazivom 'Panama papers' biće predmet istrage", navodi se u saopštenju panamskog pravosuđa.

Predsednik Paname Huan Karlos Varela je rekao da njegova zemlja ima “nultu toleranciju” prema nelegalnim finansijskim aktivnostima.

“Mi smo saveznici sa svim zemljama u borbi za transparentnost finansijskog sistema u bilo kojoj zemlji u svetu. Pozdravljamo objavljivanje bilo kog podatka ili istragu kojom se štiti panamski i globalni finansijski sistem tako da se ne može koristiti bilo kada za bilo koje nelegalne aktivnosti”, kaže Varela.

Nekoliko zemalja, uključujući i Francusku, je pokrenulo istragu za pranje novca u svetlu otkrića ogromnog sistema utaje poreza na osnovu 11,5 miliona dokumenata - odnosno 260 gigabajta podataka ili 150 puta više nego u aferi "Vikiliks" - procurelih iz advokatske firme u Panami "Mosak Fonseka".

S druge strane, kineski korisnici interneta ne mogu da pretražuju vesti o "Panama papers" zbog cenzure kineskih vlasti, javila je agencija AP i dodala da državni mediji takođe nemaju informacije o tome.

Na kineskom internetu se jedino mogu naći informacije koje se ne odnose na Kinu, kao na primer pretraga o fudbaleru Lionelu Mesiju koji je, prema dokumentima iz Paname, zajedno sa ocem optužen da poseduje ofšor kompaniju.

Kineski tabloid Global tajms je objavio tekst u kojem se navodi da iza dokumenata "stoji neidentifikovana moćna sila" i dodaje da su to "napisali protivnici sa Zapada, posebno protivnici ruskog predsednika Vladimira Putina", koji se pominje u "Panama papers”.

Mnogi politički lideri, istaknute ličnosti, kao i nekoliko desetina milijardera nalaze se na spisku Međunarodnog konzorcijuma istraživačkih novinara (ICIJ) koji je na osnovu procurelih dosijea sproveo istragu o ofšor poslovanju svetske elite.

Salivan: Vrh ledenog brega

Među dokumentima su imena predsednija Ukrajine Petra Porošenka, Argentine Maurisija Makrija, kineskog lidera Xi Đipinga, oca premijera Velike Britanije Dejvida Kamerona, argentinskog fudbalera Lajonela Mesija, člana etičkog komiteta FIFA Huana Pedra Damijanija i mnogih drugih, a najviše medijske pažnje su privukla imena bliskih prijatelja ruskog predsednika Vladimira Putina, koja vodi do njega, iako se njegovo ime u dokumentima ne pominje.

Dru Salivan, istraživač u Međunarodnoj organizaciji za izveštavanje o kriminalu i korupciji je, između ostalog, rekao u intervjuu za RSE da je ruski državni novac povoljnim kreditima prelivan u privatne firme koje su preko ofšor kompanija praktično krali taj novac. On nagoveštava mnogo veću sumu novca od dve milijarde za koje je rečeno da vode ka predsedniku Vladimiru Putinu, odnosno njemu bliskim ljudima.

"Mislim da su dve milijarde vrh ledenog brega i da je ukupan iznos novca, koji je verovatno vezan za visoke ruske vladine zvaničnike, veći od 200 milijardi dolara. Veliki je broj ofšor kompanija sa kojima su potpisivani ugovori koji su prakitčno značili krađu ruskog novca.”

Tokom ponedeljka je počela istraga povodom curenja miliona dokumenata koji razotkrivaju da su svetski bogataši, državnici, FIFA, 140 istaknutih političara, skrivali novac u poreskim oazama preko advokatske firme koja objavljivanje dokumenata "Panama papers" naziva "zločinom" i "napadom" na Panamu.

Istraga u kojoj učestvuje novinarski konzorcijum od 100 dnevnih listova odnosi se na period od gotovo 40 godina, od 1977. sve do decembra 2015. i pokazuje da su neke firme registrovane u poreskim oazama korišćene za pranje sumnjivog novca, trgovinu oružjem i drogama, kao i za utaju poreza.

Poslovanje posredstvom kompanija na ofšor destinacijama je zakonito, ali, problem je u tome što se takve firme u praksi često koriste za pranje novca, izbegavanje plaćanja poreza ili prikrivanje imovine političara.

Kompanija "Mosak Fonseka" ima sedište u Panami i ogranke u tridesetak gradova širom sveta i poznata je kao agencija za osnivanje preduzeća u poreskim utočištima.

Dokumenti koji su procurili odnose se na više od 214.000 ofšor kompanija na 21 destinaciji koje su povezane sa ljudima iz 200 zemalja, naveo je minhenski list "Zidojče cajtung", koji je prvi objavio rezultate ove afere.

Najviše klijenata agencije "Mosak Fonseka" bilo je u Brazilu, Gvineji, Islandu, Nemačkoj, Švajcarskoj, Ukrajini, Siriji, Saudijskoj Arabiji, Iraku, Rusiji i Kini.

"Kredi Suis" i HSBC: Nismo koristili poreske oaze

Dve velike svetske banke - "Kredi Suis" i HSBC - odbacile su u utorak, 5. aprila navode da aktivno koriste ofšor strukture kako bi klijentima pomogle u utaji poreza.

"Panamski papiri" pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka"

Dve banke demantuju da koriste takozvane poreske oaze dan nakon što su iz panamske advokatske firme specijalizovane za otvaranje ofšor kompanija procurela dokumenta koja pokazuju da su globalne banke obilno koristile takve kompanije u korist svojih klijenata.

"Mi kao kompanija i kao banka ohrabrujemo korišćenje takvih struktura samo u legitimne ekonomske svrhe", rekao je direktor švajcarske banke "Kredi Suis" Tidžan Tijam, a prenosi Rojters.

Istovremeno, multinacionalna banka sa sedištem u Londonu HSBC saopštila je da se dokumenta koja su procurela odnose na period koji prethodi temeljnoj reformi poslovnog modela koju je ta banka sprovela.

HSBC i "Kred Suis" navedene su među bankama koje su pomogle u uspostavljanju složenih struktura koje otežavaju poreskim vlastima i istražiteljima da uđu u trag novcu koji se prenosi sa lokacije na lokaciju.

"Panamski papiri" pokazuju da su više od 500 banaka, njihove podružnice i ogranci registrovali skoro 15.600 ofšor kompanija preko firme "Mosak Fonseka", a velika većina ih je osnovana od 1990-ih.

Korbin: Ne mogu da važe jedna pravila za bogate, a druga za nas ostale

Britanski premijer Dejvid Kameron (David Cameron) je izložen sve većem pritisku da se okonča dosadašnja praksa koja je omogućavala bogatim da koriste britanske prekomorske teritorije za izbegavanje poreza.

Više od 100 hiljada tajnih firmi je osnovano na Britanskim devičanskim ostrvima, utvrđeno je nakon obelodanjivanja “Panama papers”.

Džeremi Korbin
Džeremi Korbin

Lider opozicione laburističke partije Džeremi Korbin (Jeremy Corbyn) je kazao da britanska vlada treba da “prestane da okoliši” oko izbegavanja poreza.

Korbin je izjavo da je krajnje vreme da se saseče delovanje poreskih rajeva. “Britanija ima veliku odgovornost. Mnogi od njih su britanske prekomorske teritorije. Kao što pokazuju dokumenti koji su procureli, poreski rajevi su ‘posude sa medom’ odnosno plodno tle za međunarodnu korupciju i izbegavanje poreza. Oni isisavaju poreske prihode iz naše zemlje i mnogih drugih produbljujući nejednakost. Ne mogu postojati jedna poreska pravila za bogatu elitu, a druga za nas ostale.”

Istovremeno, britanska vlada uzvraća da “prednjači” u transparentnosti poreza.

U “Panamskim papirima” pominje se i pokojni otac britanskog premijera Jan (Ian) Kameron koji je učestvovao u osnivanju “Blairmore Holdings” 1982. u Panami koristeći tajne ofšor mehanizme.

Izvor iz britanske vlade na koji se poziva “Bi-Bi-Si” (BBC) tvrdi da premijer Kameron nema akcije u ovoj kompaniji.

Bivši visoki zvaničnik britanskog ministarstva finansija Vins Kejbl (Vince Cable) kazao je za “Bi-Bi-Si”: “Imamo određenu moć. Sada ne možemo da šaljemo ratnu flotu, ali možemo da uspostavimo direktnu kontrolu nad ovim malim teritorijama”.

U poslednje tri godine britanska vlada je upostavila direktnu kontrolu nad Turks i Caicos ostrvima nakon što je utvrđena masovna korupcija među vladajućom elitom.

Britanija gubi 7,2 milijardi funti (devet miliardi evra) godišnje zbog izbegavanja poreza.

Advokat Džefri Robertson (Geoffrey Robertson) je izjavio da se “britanska imperija svela uglavnom na veliki broj poreskih rajeva – ostrva riznice, kako ih mnogi nazivaju. Britanija je u srcu – središtu – međunarodnog izbegavanja poreza dozvoljavajući ovim malim ostacima imperije da primenjuju tajne zakone o porezima i uspostave ofšor kompanije kje posluju bez transparentnosti. Ove male zemlje prema međunarodnom pravu uživaju suverenitet. Mogu da uspostave sopstvene režime koji obećavaju potpunu tajnost i u kojima nema transparentnosti”.

Nakon 2009. bilo je mnogo pokušaja da se okončaju ove zloupotrebe. U tom kontekstu je potpisano više od 700 globalnih sporazuma o transparentnosti poreza.

Mesta kao što su Švajcarska, Kanalska ostrva i Luksemburg su pooštrili pravila, ali druga poput Paname i Britanskih devičanskih ostvra su često kritikovana da ništa ne čine.

Dejvid Kameron će sledećeg meseca biti domaćin međunarodnog skupa u Londonu o izbegavanju poreza. Poslovanje u ofšor zonama biće jedna od glavnih tema.

XS
SM
MD
LG