Dostupni linkovi

Beč: Sastanak grupe iz Minska o ratu na Južnom Kavkazu


Nagorno Karabakh

Povodom ponovnog izbijanja sukoba između Azerbejdžana i Armenije, kopredsjedavajući iz OSCE-ove Grupe iz Minska za rješavanje pitanja Nagorno-Karabaha sastaće se danas u Beču, najavio je portparol francuskog Ministarstva vanjskih poslova Romen Nadal.

Prema podacima Kancelarije UN-a za koordinaciju humanitarnih poslova, najmanje 33 ljudi je poginulo, a više od 200 je ranjeno usljed eskalacije nasilja.

“Kopredsjedavajući Grupe iz Minska francuski ambasador Pjer Anri, njegove kolege iz SAD-a i Rusije, sastaće se u Beču sa predstavnicima grupe i učestvovaće na sjednici Stalnog vijeća OSCE-a 5. aprila “, potvrdio je Nadal.

Sukob u Nagorno-Karabahu izbio je 1988. godine, kada je većinska armenska autonomna oblast zatražila otcjepljenje od Sovjetske Socijalističke Republike Azerbejdžan, prije proglašavanja nezavisnosti, nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Sukobljene strane su se dogovorile o prestanku neprijateljstava 1994. godine.

U septembru 2015. godine došlo je do eskalacije sukoba, pri čemu su suprotstavljene strane uzajamno optuživale jedna drugu za kršenje primirja.

OSCE-ova Grupa iz Minska, kojom predsjedavaju SAD, Rusija i Francuska, posreduje u rješavanju sukoba u Nagorno-Karabahu od 1992. godine.

XS
SM
MD
LG