Dostupni linkovi

Hag i dalje traži troje radikala


ilustracija
ilustracija

Nalog za hapšenjem i izručenjem troje predstavnika Srpske radikalne stranke i dalje je na snazi, kaže za Danas portparol suda u Hagu Nenad Golčevski.

Golčevski navodi da je nalog za hapšenjem i izručenjem Vjerice Radete, Petra Jojića i Jove Ostojića i dalje je na snazi, jer je to poseban predmet.

Kako ističe, samim tim ostaje i zahtev da Vlada Srbije redovno, odnosno na svake dve sedmice, izveštava Sudsko veće o naporima za njihovo hapšenje i izručenje. Tribunal optužuje Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje tog suda, odnosno zbog zastrašivanja svedoka u predmetu protiv njihovog lidera Vojislava Šešelja, koji je u četvrtak oslobođen svih optužbi.

Zbog toga što nisu uradile ništa da se troje radikala nađu u Hagu, Tribunal je naložio srpskim vlastima da na svakih 15 dana šalju izveštaj o tome šta čine da ih uhapse i izruče. Poslednji takav izveštaj objavljen je 25. marta, u kome je predstavnik Vlade Srbije Saša Obradović obavestio Tribunal da je od Ministarstva pravde primio usmeno obaveštenje da je "domaći predmet u postupku za predaju okrivljenih prosleđen Višem sudu u Beogradu na dalju nadležnost, kao što je i najavljeno u prethodnom izveštaju Tribunalu".

Obradović je naveo da će čim dobije obaveštenje da je sudija za prethodni postupak Višeg suda doneo rešenje, obavestiti Tribunal o tome "radi preduzimanja blagovremenih mera pripreme za početak postupka pred Pretresnim većem".

Radeta je nekoliko puta za Danas istakla da u Hag dobrovoljno neće ići, što je potvrdio i sam Šešelj. Ona tvrdi da Vlada Srbije nema pravni osnov da je izruči, "a ukoliko to učini, prekršiće Ustav". Međutim, Radeta kaže da bi u slučaju da se postupak vodi u Srbiji i pored "neustavnosti" toga, dokazala svoju nevinost.

XS
SM
MD
LG