Dostupni linkovi

Meta: Albanija će osigurati svoje granice


Ilir Meta

Predsjedavajući parlamenta Republike Albanije Ilir Meta, u intervjuu za njemačke dnevne novine "Berliner Morgenpost", izjavio je da trenutna migrantska kriza pogađa cijelu Europu i da je stoga potrebno panevropsko rješenje i efikasna koordinacija, javlja Albanska novinska agencija (ATA).

Albanija je spremna da doprinese onoliko koliko je to u njenoj moći.

"Svaka država ima pravo da štiti svoje granice i na osnovu svojih procjena da donosi odluke o prijemu azilanata ili da dozvoli prolaz ekonomskih migranata preko svoje teritorije. Međutim, svaka država je dužna da obezbijedi humanitarnu pomoć ljudima u nevolji, rekao je Meta.

Albanija je veoma svjesna kroz šta izbjeglice prolaze zbog sopstvenog iskustva nakon 90-tih godina prošlog stoljeća, ali i balkanske krize.

Prošle godine, više od milion izbjeglica raseljenih iz zemalja zahvaćenih sukobima i ratnim dejstvima došlo je u Evropsku uniju preko Grčke.

"Trebamo biti svjesni da sve dok koridor preko Balkana bude zatvoren, izbjeglice i migranti će tražiti druge načine da dođu do centralne Europe, kao što su putevi koji vode preko Albanije, Jadranskog mora, pa do italijanske obale. Oni su sve bliže našim granicama. Kao evropska zemlja, Albanija će preuzeti odgovornost koju ima prema svojim građanima kao i prema EU i pružit će pomoć svima onima kojima je ona prijeko potrebna", rekao je Meta za "Berliner Morgenpost".

XS
SM
MD
LG