Dostupni linkovi

Marko Mišković osuđen na tri i po godine zatvora


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Marko Mišković, sin biznismena i vlasnika kompanije Delta holding Miroslava Miškovića, osuđen je na tri i po godine zatvora zbog utaje poreza. Međutim, Specijalni sud za organizovani kriminal u Beogradu oslobodio ga je optužbi za oštećenje putarskih preduzeća u Srbiji.

Obrazlažući presudu sudija Maja Ilić je rekla da se zbog nedostatka dokaza Mišković, optuženi Milo Đurašković i drugi oslobađaju optužbe da su nezakonito izvlačili finansijska sredstva i imovinu putarskih preduzeća.

Presuđeno je i da Mišković zbog utaje poreza plati i novčanu kaznu od osam miliona dinara, plus 32 miliona dinara koji u budžet Srbije mora da uplati njegovo preduzeće "Mera invest". Milo Đurašković osuđen je na sedam godina zatvora i novčanu kaznu od šest miliona dinara zbog štete nanete kruševačkoj fabrici FAM.

Bogoljub Milosavljević, profesor prava na beogradskom Univerzitetu Union, rekao je za RSE da pretpostavlja da će se tužilaštvo žaliti na prvostepenu presudu.

"Optužbe za malverzacije sa putarskim preuzećima mnogo je teže dokazati nego utaju poreza. Pretpostavljam da sudu ni u slučaju Miroslava Miškovića, koji je takođe optužen, neće biti lako da dokaže da je optuženi oštetio preduzeća. Generalno se takve stvari teško dokazuju. Vrlo je teško doći do valjanih dokaza za sud. Jer on ne može da sudi na osnovu polovičnih dokaza. Ne znam, teško je predvideti kakva će biti ta presuda", kaže Milosavljević.

Marko Mišković nije prisustvovao izricanju presude, koje je trajalo skoro četiri sata, a nastavak suđenja njegovom ocu, čiji postupak je odvojen, zakazan je za 8. april.

Ostali optuženi osuđeni su od jedne do pet godina zatvora, a četvoro optuženih je oslobođeno optužbi. Svima se u kaznu uračunava vreme koje su proveli u pritvoru. Optuženi su, takođe, obavezani da solidarno uplate 3.14 milijardi dinara u budžet zbog štete u slučaju FAM. Osuđeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu.

Zoran Ateljević, advokat Mila Đuraškovića, najavio je da će uložiti žalbu na presudu.

"Deo presude kojom su svi oslobođeni optužbi za putarska preduzeća ukazuje i dokazuje da nije izvršeno ni krivično delo u slučaju FAM-a. Kada su u pitanju putarska preduzeća, nikad nije bilo dokaza ni za podizanje optužnice pa sud nije mogao drugačije da postupi nego da izrekne oslobađajuju presudu", ističe Ateljević.

Protiv Miškovića i Đuraškovića, kao i još osam optuženih, krivični postupak je pokrenut 2012. godine zbog sumnje da su oštetili putarska preduzeća za više miliona evra. Oni se terete da su finansijskim transakcijama izvlačili novac iz putarskih preduzeća i tako doveli do njihove propasti.

Optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal optuženi se terete da su finansijskim malverazacijama putarska preduzeća, u periodu od 2005. do 2010. godine, oštetitli za 16,95 milijardi dinara, a budžet Srbije za 472 miliona dinara.

Slučaj u vezi sa Fabrikom maziva iz Kruševca pokrenut je godinu i po dana ranije, zbog sumnje da su je oštetili za oko 3.181.070.378,54 dinara (više od 32 miliona evra), i Đuraškoviću pribavili imovinsku korist u ukupnom iznosu od 1.498.289.138,43 dinara (oko 15 miliona evra).

S obzirom da je većina optuženih za putarska preduzeća i na optužnici za FAM, postupci su spojeni i u februaru 2015. je krenulo objedinjeno suđenje pred sudskim većem sudije Maje Ilić koje je sudilo FAM-u.

Mišković, njegov sin Marko i Đurašković bili su uhapšeni u decembru 2012. godine.

Posle višemesečnog boravka u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode, uz jemstva od više miliona evra, a pasoši su im i dalje u sudskom depozitu i ne mogu da napuste boravište bez odobrenja suda.

XS
SM
MD
LG