Dostupni linkovi

Sirijska opozicija: Napadi u Briselu ukazuju na značaj mira u Siriji


Mohamed Alouš, glavni opozicioni pregovarač u Visokom komitetu za pregovore (HNC) u Ženevi
Mohamed Alouš, glavni opozicioni pregovarač u Visokom komitetu za pregovore (HNC) u Ženevi

Teroristički napadi u Briselu ukazuju na značaj ponalaska političkog rješenja u Siriji na mirovnim pregovorima koji su u toku u Ženevi, kako bi se izbjegao "haos" kako u Evropi, tako i na Bliskom istoku, ocijenila je danas sirijska opozicija.

"Ti napadi još jednom pokazuju ludilo terorista koji haraju na Bliskom istoku i gađaju srce Evrope", izjavio je Basma Kodmani, portparol sirijskog opozicionog Visokog odbora za pregovore.

Kodmani je rekao da su pregovori u Ženevi od "suštinskog značaja za uspostavljanje sveukupne političke ravnoteže i izbjegao haos koji prijeti od fanatika".

Sirijska opozicija žestoko je danas osudila napade u Briselu u kojima je poginulo 34 ljudi, a 190 povrijeđeno.

U Ženevi su u toku indirektni mirovni pregovori zaraćenih strana u Siriji, gdje je od početka sukoba prije pet godina stradalo više od 270.000 ljudi.

Međutim poslije više od sedam dana mirovnih pregovora nije pronađen zajednički jezik sa delegacijom sirijske Vlade, saopštila je u utorak sirijska opozicija, optužujući Damask za obnavljanje opsada i pojačanu kampanju bombardovanja civila bojler-bombama.

"Mi ne nalazimo nikakav zajednički jezik sa prijedlogom koji je napisala delagacija Vlade i predala specijalnom izaslaniku UN za Siriju Stafanu de Misturi", rekao je šef delegacije glavnog opozicionog odbora Asad Al Zoubi.

Al Zoubi je izjavio da su Vladine snage u međuvremenu povećale broj opsada sa 12 na 25, te pojačale bombardovanje improvizovanim bojler-bombama u nekoliko posljednjih dana.

XS
SM
MD
LG