Dostupni linkovi

Nađa Savčenko osuđena na 22 godine zatvora


Pristalice Nađe Savčenko ispred ruske ambasade u Kijevu, 22. marta 2016.
Pristalice Nađe Savčenko ispred ruske ambasade u Kijevu, 22. marta 2016.

Ruski sud osudio je danas ukrajinsku pilotkinju Nađu Savčenko na 22 godine zatvora pod optužbom za učešće u ubistvu dva ruska novinara na istoku Ukrajine.

Sudija je u utorak završio čitanje presude koja je počela u ponedjeljak.

Kada je sud proglasio krivom, Savčenkova je počela da pjeva ukrajinsku himnu zbog čega je objavljena pauza prije nego što je izrečena kazna.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je predložio razmjenu dva ruska vojnika za Nađu Savčenko a iz Kremlja je saopšteno da samo Vladimir Putin može da odluči da li će razmijeniti Savčenko za ruske pilote.

Savčenkova, vojni pilot, bila je dobrovoljac u ukrajinskom bataljonu, a optužena je da je odala koordinate za granatiranje u kojem je stradalo dvoje novinara i nekoliko civila u julu 2014. godine, kao i da je u toj akciji bila vođena "političkom mržnjom".

Međunarodna zajednica, EP i pojednično mnoge države evropskog bloka te više od 200 javnih djelatnika iz cijlog svijeta među njima i više dobitnika Nobelove nagrade tražili su da Rusija bude kažnjena zbog procesa protiv Nađe Savčenko koji se uveliko smatra politički monitiranim suđenjem.

Optužena je po tri tačke, za ubistvo, pokušaj ubistva i nelegalan prelazak granice. Tužilaštvo je tražilo 23 godine zatvorske kazne za Nađu Savčenko.

Sudija je danas rekao i da će Savčenkova morati i da plati kaznu zbog ilegalnog prelaska granice prilikom ulaska u Rusiju.

Njen advokat najavio je u ponedjeljak da ona neće priznati odluku ruskog suda kakva god ona bila i da se neće žaliti na presudu.

On je rekao da će ona nastaviti štrajk glađu i žeđu posle izricanja presude zahtijevajući da bude puštena i vraćena u Ukrajinu.Ona je već štrajkovala i glađu i žeđu a potom je prekinula pa samo nastavila da štrajkuje glađu.

XS
SM
MD
LG