Dostupni linkovi

Protest novinara ispred Vlade Kosova


Novinari na Kosovu protestvovali su danas ispred Vlade Kosova a zbog, kako su iz Udruženja novinara Kosova rekli, zbog posljednjih dešavanja koji su teško ugrozili slobodu izražavanja i rad novinara, javlja dopisnik RSE.

Naime, nakon objave teksta da je brat kosovskog premijera Ise Mustafa prošle godine ilegalno ušao u EU I tražio azil, autor teksta Vehbi Kajtazi kazao je da je kasnije dobio preteći poziv od premijera koji mu je rekao da će “skupo platiti” to što je uradio, pritom nazivajući ga “psećim sinom”.

Predsednik udruženja, Zekerija Šabani, kazao je pred okupljenim novinarima da je zabrinjavajuće kada visoki državni zvaničnici, kao što je premijer, imaju smelosti da vređaju novinare, a koji bi inače trebao da bude garant slobodnog izražavanja.

“Udruženje novinara zahteva od premijera, Ise Mustafa, da se javno izvini i da razjasni svoju poziciju o napadu na kolegu”, kazao je on.

Ovo udruženje je zataržilo od pravosudnih organa da poduzmu mere kako bi istražili i osudili sve one koji ugrožavaju slobodnu reč.

Tokom prošle godine zabilježeno je 27 slučajeva napada na novinare na Kosovu.

XS
SM
MD
LG