Dostupni linkovi

Cerar: Razmišlja se o uklanjanju žilet žice prema Hrvatskoj


Žilet žica prema Hrvatskoj
Žilet žica prema Hrvatskoj

Ured slovenskog premijera Mire Cerara potvrdio je da Slovenija razmišlja o uklanjanju bodljikave žice prema Hrvatskoj nakon što je prekinuta balkanska migrantska ruta, ali je zanijekao očekivanja da se to može očekivati u roku dva tjedna.

“Kad bude dovoljno jamstava da žičana ograda više nije potrebna, ona će većinom biti uklonjena, ali će neki njeni dijelovi vjerojatno ostati radi lakše kontrole graničnih prijelaza, naveo je u saopćenju za javnost ured slovenskog premijera.

Slovenski mediji navode da Cerar uskoro namjerava zamijeniti bodljikavu žilet-žicu ljepšom i primjerenijom panel-ogradom koja je manje opasna za ljude i životinje, te da će se takva ograda postavljati samo na onim mjestima uz granične prijelaze, gdje bi se u budućnosti opet mogli očekivati migranti i izbjeglice.

Slovenija je zbog migracijske krize postavila 156 kilometara "barijera za kontrolu migrantskog priljeva", na 671 km dugoj kopnenoj granici s Hrvatskom, ali je osim u Hrvatskoj izazvala i prosvjede i u slovenskim pograničnim krajevima, ovisnim o turizmu, posebno u Istri i uz dolinu Kupe.

XS
SM
MD
LG