Dostupni linkovi

Mustafa: Bolest naterala brata da traži azil u EU


Isa Mustafa sa novinarom Radija Slobodna Evropa Zijadinom Gashijem
Isa Mustafa sa novinarom Radija Slobodna Evropa Zijadinom Gashijem

Razgovarao Zijadin Gashi, priredila Amra Zejneli

Premijer Kosova Isa Mustafa u intervjuu za RSE je naveo da je bolest naterala njegovog brata Ragipa Mustafu da traži azil u zemljama EU.

Kosovsku javnost u nedelju je uzdrmalo izveštavanje portala Insajderi.com da se brat kosovskog premijera Ise Mustafa pridružio prošlogodišnjem talasu kosovskih migranata koji su ilegalno ušli u zemlje EU, gde su potom tražili azil.

U to vreme premijer je upućivao brojne poruke građanima da se ne opredeljuju na taj put.

Prema pisanju ovog portala, Ragip Mustafa je 24. juna 2015. tražio azil na jugozapadu Nemačke, u mestu Rheinland-Pfalz, zbog zdravstvenih razloga. Njegov zahtev je kasnije odbijen. To je na svom Facebook profilu potvrdio i sam premijer Mustafa, dodajući da je njegov brat sa porodicom tražio azil, te da to govori da i njegova porodica deli istu sudbinu sa ostalim građanima Kosova.

U intervjuu za RSE u ponedeljak kosovski premijer je rekao da mu je brat dugo bolovao od teške bolesti od koje nije mogao da se izleči na Kosovu. Ali, kako je dodao, njegov brat nikada nije u krugu porodice pomenuo da će se opredeliti za taj put.

„Bilo mi je žao kada sam čuo za to, ali i on je podelio sudbinu mnogih naših građana koji su zbog socijalnih razloga, nezaposlenosti, te uz nadu da će im se rešiti problemi van zemlje, otišli sa Kosova. To je uradio i moj brat uz nadu da će da se izleči. Ali, to nije uspelo. Vratio se. On je sada ovde“, kazao je on.

Premijer Mustafa kaže da je dobro što se sada svi oni koji su ilegalno otišli vraćaju, te da se Vlada trudi da unapredi zdravstveni sistem, ali i da privuče strane investitore radi ekonomskog razvoja. Pored toga, naveo je da se radi i na jačanju vladavine zakona da bi se ispunili uslovi za liberalizaciju viza, kako bi oni koji imaju potrebe da idu u inostranstvo to uradili legalnim putem.

„Na javnosti je sada da oceni da li tema jednog bolesnika treba da postane tema za celo Kosovo ili možda nije na meni da to kažem“, kazao je Mustafa.

S obzirom da je do sada bilo dosta slučajeva kada su građani Kosova legalno odlazili na lečenje van zemlje, postavlja se pitanje zašto njegov brat nije išao institucionalnim putem. Premijer Mustafa na to kaže:

“On je bio na dužem lečenju. O ovom slučaju konkretno nisam više razgovarao sa njim, nisam hteo da mu otvaram rane jer je njegovo stanje veoma teško. U svakom slučaju, to je njegovo pravo, on je zrelih godina, ima svoju porodicu, i nisam mogao da iskoristim svoju premijersku poziciju da utičem na njega. Ali, zaista mi je bilo žao kad sam čuo da ga je bolest naterala da uradi tako nešto.”

Portal Insajderi.com, koji je inače pokrenuo ovu priču, kasnije je objavio i da je autor teksta preko Vibera dobio poziv od strane premijera koji ga je, kako se navodi, uvredio neprimernim rečnikom i uputio pretnje. Premijer Mustafa međutim navodi da je sve što je imao da kaže u vezi ovog slučaja rekao na Facebooku.

“Ono što sam imao da kažem o tome rekao sam putem objave na Facebooku, tu sam saopštio moj stav, i ni u kom slučaju nisam ni zapretio ni uvredio nekoga. Jedini moj stav po ovom pitanju i jedina moja izjava je ona koja je objavljena na Facebooku”.

RSE: Znači, niste pozvali novinara?

Mustafa: Ponovo kažem da ono što sam imao da kažem u vezi ovog slučaja je ono što je objavljeno na Facebooku.

Autor teksta Vehbi Kajtazi u izjavi za RSE je, međutim, kazao da je istina da ga je Mustafa pozvao.

“Pretećim tonom mi je rekao da ću skupo platiti za ono što sam uradio, te me je uvredio nazivajući me psećim sinom. To je istina te telefonske komunikacije. Pozvao me je na Viberu gde stoji vreme kada me je pozvao, koliko je trajao poziv i poruka koju sam mu poslao (nakon razgovora). Kasnije sam potvrdio da je broj sa kojeg me je kontaktirao broj koji on koristi. To mi je potvrdio Arban Abraši, portparol Vlade”, kazao je Kajrazi.

On je dodao da je slučaj prijavio policiji i da se ovim sada bavi Odeljenje teških zločina Policije Kosova, a koji su, kako je rekao, dosta ozbiljno pristupili ovom pitanju.

Vest o tome da je brat kosovskog premijera ilegalno ušao u EU i tražio azil preneli su mnogi svetski mediji, a tim povodom, ali i zbog navodnjih pretnji novinaru, reagovali su mnogi na Kosovu.

Asocijacija novinara Kosova saopštila je da je šokirana time da je autor teksta Vehbi Kajtazi dobio preteće poruke, te navela kako on poseduje dokaze da je nakon objave teksta dobijao preteće pozive sa broja telefona premijera Kosova.

Visar Imeri
Visar Imeri

Lider opozicionog pokreta Samoopredeljenje Visar Imeri kazao je da je pretnja premijera veoma ozbiljna u "jednoj nedemokratskoj zemlji kao što je Isino Kosovo".

„Izražavam žaljenje, ali i podršku u ime Samoopredeljenja novinaru kojem je zaprećeno“, kazao je Imeri.

Inače, Kosovo se krajem 2014. godine suočilo sa povećanom migracijom građana. Veruje se da je Kosovo napustilo na hiljade građana, koji su uglavnom preko Srbije ilegalno ulazili u Mađarsku i nastavili put prema ostalim zemljama. Većina njih koji su predali zahtev za azil bili su odbijeni i vraćeni.

XS
SM
MD
LG