Dostupni linkovi

Joksimović: Hrvatska nije dala saglasnost za poglavlje 23


Jadranka Joksimović

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je Hrvatska jedina država koja nije dala saglasnost, odnosno izveštaj o ispunjenosti merila za otvaranje poglavlja 23 u pregovorima Srbije sa EU.

"Ukoliko bi uskoro dali saglasnost i oni, onda bi sve procedure u vezi s pripremom za otvaranje poglavlja na radnim telima Evropske komisije mogle da budu završene na vreme, kako bi međuvladina konferencija za otvaranje poglavlja 23 i 24 bila održana do kraja holandskog predsedavanja, odnosno do kraja juna", rekla je Joksimović za list "Danas".

"Što se tiče (hrvatskih) zahteva, mislim da ako postoji iskrena namera i dobra volja da se bilateralna pitanja rešavaju mimo metode opstrukcije pregovora bilateralnim pitanjima, to će biti dobar signal. Ako ne, dodatno ćemo opteretiti odnose, što mislim da nikome nije potrebno", rekla je ona.

"Videćemo kako će Hrvatska odlučiti, a mi pažljivo pratimo poruke koje stižu. Meni je kao nadležnom ministru važno da smo mi uradili sve što je trebalo za otvaranje poglavlja, što je prepoznato od svih drugih država članica", kazala je Joksimovićeva.

Ona nije precizirala do kada je krajnji rok da Hrvatska da svoju saglasnost, a na pitanje mogu li ostale zemlje EU da utiču na Zagreb i hoće li se ona obratiti EU povodom ove situacije, ministarka je odgovorila da je Srbija u stalnom kontaktu sa svima iz EU, kao i sa članicama.

XS
SM
MD
LG