Dostupni linkovi

Čelnici Europske unije dogovorili zajedničko stajalište oko Turske


Ilustrativna fotografija

Čelnici 28 zemalja dogovorili su nakon prvog dana summita u Bruxellesu zajedničko stajalište, ali ne i tekst sporazuma koji će ponuditi Turskoj za rješavanje migrantske krize.

Nekoliko čelnika EU-a je nakon završetka prvog dana summita objavilo preko twittera da je postignuto zajedničko stajalište koje će u petak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker i nizozemski premijer Mark Rutte predstaviti turskom premijeru Ahmetu Davutogluu.

Čelnici 28 zemalja članica pokušat će u petak dovršiti načelni sporazum postignut početkom prošlog tjedna prema kojem bi Turska trebala primiti sve migrante koji s njezina teritorija dođu na grčke otoke kao i one koji budu uhvaćeni u turskim teritorijalnim vodama.

Turska je 7. ožujka na sastanku s čelnicima EU-a postavila niz zahtjeva koje bi EU trebala ispuniti kako bi došlo do sporazuma. Među tim zahtjevima su dodatne tri milijarde pomoći za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica, pored one tri milijarde obećane prošle godine, ukidanje viza za turske državljane do lipnja i ubrzavanje pristupnih pregovora.

Dogovor s Turskom za Europsku uniju nije jednostavan i izložena je brojnim kritikama da popušta Turskoj, koja se služi ucjenama da bi dobila što više znajući da bez nje nema rješenja migrantske krize.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG