Dostupni linkovi

Pojavio se snimak japanskog novinara zatočenog u Siriji


Na društvenim mrežama pojavio se snimak japanskog novinara Džumpeja Jasude koga je, prema pisanju medija, u junu otela teroristička organizacija Nusra front u Siriji.

Na snimku postavljenom na Fejsbuku, Jasuda je uputio poruku porodici i zemlji.

"Dobar dan, ja sam Džumpej Jasuda, danas mi je rođendan 16. mart," rekao je na engleskom čovek sa bradom u tamnom džemperu, koji izgleda kao frilens novinara koji je otet u Siriji.

Sedeći za stolom ispred belog zida on je rekao da mu nedostaje porodica, ali da ne može da bude sa njom. Uglavnom je delovao mirno ali je povremeno zastajao u govoru da savlada emocije, prenosi Rojters.

Japanski mediji prenose da je Jasudu uhvatio Nusra front, teroristička organizacija povezana sa Al Kaidom, pošto je u junu iz Turske ušao u Siriju. Televizija NHK prenela je da je razgovarala telefonom sa čovekom koji je postavio snimak, i koji je rekao da ga je dobio od čoveka koji pokušava da oslobodi Jasudu.

Ministar spoljnih poslova Fumio Kišida rekao je novinarima da je vlada videla ovaj video i da prikuplja i analizira obaveštajne podatke kako bi spremila odgovor.

"Bezbednost japanskih građana je važna obaveza vlade tako da u koristimo sve raspoložive mreže za dobijanje informacija," rekao je Kišida.

Čovek na snimku, čiju autentičnost Rojters nije mogao da proveri, ne govori o tome ko ga drži ni koji su zahtevi otmičara, samo napominje da su mu "oni" dozovoli da kaže šta želi.

"Moram nešto da kažem mojoj zemlji. Kad sedite tamo, gde god da je to, u mračnoj sobi i patite, u bolovima, nema nikog. Niko ne odgovara, jednostavno ste nevidljivi."

Takozvana Islamska država dosada je pogubila dvojicu japanskih državljana, jednog konsultanta za bezbednost i jednog ratnog izveštača. Vlada u Tokiju tada nije htela da pregovara sa ekstremistima o njihovom oslobađanju.

XS
SM
MD
LG