Dostupni linkovi

Republikanci vs Tramp: Bez strasti i entuzijazma


S leva na desno: Marko Rubio, Donald Tramp, Ted Kruz i Džon Kasič na debati u Miamiju, 10. mart 2016.
S leva na desno: Marko Rubio, Donald Tramp, Ted Kruz i Džon Kasič na debati u Miamiju, 10. mart 2016.

Ranije su kandidati Republikanske partije za nominaciju na predsedničkim izborima uglavnom ignorisali Donalda Trampa (Trump), verujući da radi na svom uništenju. Međutim, u poslednjih nekoliko susreta nastojali su na sve načine da ga "postave na mesto".

Prošlog četvrtka mogli smo da čujemo salve uvreda koje su razmenjivali međusobno.

Za razliku od te, koja je prešla svaku granicu dobrog ukusa, debata u četvrtak uveče prošla je u znatno civilizovanijem tonu i smirenijim strastima. Umesto na lične karakteristike, akcenat je stavljen na politike koje kandidati zagovaraju.

Tako su se, čim je potegnuto pitanje islama, Marko Rubio (Marco Rubio), Ted Kruz (Ted Cruz) i Džon Kasič (John Kasich) oštro suprostavili Trampu i njegovoj ideji da bi porodice terorista "trebalo da budu ubijene".

Najoštriji je, očekivano, bio Marko Rubio koji je neko vreme važio za favorita republikanaca i u matičnoj mu Floridi može da uhvati poslednju šansu da ostane ozbiljan kandidat u trci za nominaciju.

Ankete, međutim, pokazuju da na Floridi prednost ima Tramp.

"Predsednici ne mogu da govore sve što požele, to donosi posledice", rekao je Rubio i dobio gromoglasan aplauz publike, navodi BBC.

U raspravi o pretnji od radikalnih muslimana, Tramp je odbio da ustukne od svoje nedavne izjave da "islam mrzi Zapad" i dodao da, izbegavanjem takvih izjava, nema nameru da se povinuje "političkoj korektnosti".ž

"Nisam zainteresovan za političku korektnost. Interesuje me da budem tačan", odgovorio mu je Rubio.

Kako je rekao, u američkoj vojsci ima muslimana, a neki poginuli muslimani sahranjeni su na čuvenom vojnom groblju u Arlingtonu.

Po Rubiju, jedini način da se problem nasilnog ekstremizma reši, jeste da se sarađuje sa ljudima muslimanske vere koji nisu radikalni.

Marko Rubio
Marko Rubio

Tema koja je, takođe, unela živost u raspravu bila je i predstojeća "istorijska" poseta Baraka Obame (Barack) Kubi. Rubio, čiji su roditelji kubanski imigranti, rekao da se protivi nedavnim pokušajima da se obnove odnosi dve zemlje jer bi Kuba prvo trebalo da radi na popravljanju ljudskih prava.

Tramp je na to odgovorio da se ne protivi sporazumu SAD i Kube, ali da bi Amerika u toj situaciji trebalo da ima bolje uslove, a zatim je Kruz to iskoristio da napadne Trampa kako podržava politiku Obame i Hilari Klinton (Hillary Clinton) po pitanju Kube.

Analitičar BBC-ja Entoni Zurčer (Anthony Zurcher), primećuje da su uprkos svemu Trampovi protivkandidati, izgleda ostali bez ideja ali i bez energije kako da zaustave njujorškog milijardera.

Rubio i Kruz jesu nastojali da istaknu suprotnosti sa Trampom u pogledu politike, ekonomije i njegovog oslanjanja na anti-islamsku retoriku, ali u njihovim nastupimka, ocenjuje Zurčer, entuzijazma više nema.

Tramp koji je, kako navodi Asošijeted Pres (Associated Press), očigledno nameravao da se predstavi manje bombastično a više predsednički, završio je obraćanje porukom "Budimo pametni i jedinistveni".

Trka još nije gotova, ali kraj je blizu. Republikanci u utorak glasaju na Floridi, kao i u Ilionisu, Misuriju, Severnoj Karolini i Ohaju. Najveća pažnja je na Floridi i Ohaju, gde pobednik odnosi sve delegate.

XS
SM
MD
LG