Dostupni linkovi

Marjan Kotleba i uspon slovačke ekstremne desnice


Marjan Kotleba
Marjan Kotleba

Evropski mediji u šoku zbog ishoda slovačkih parlamentarnih izbora održanih u subotu, 5. marta. Vladajuća stranka premijera Roberta Fica izgubila je većinu, a u parlament ulazi i ultranacionalistička Narodna stranka naša Slovačka kojoj je na čelu Marjan Kotleba i koja će imati 14 poslanika.

Kotleba je, ističe BBC, pravi neonacist, koja javno veliča i želi da se ugleda na klerofašističku marionetsku Nezavisnu Slovačku koja je egzistirala tokom Drugog svjetskog rata. Godine 2013. izabran je za guvernera Banske Bistrice i prvo što je uradio bilo je skidanje zastave EU i NATO sa sjedišta regionalne vlade.

Sve donedavno nosio je uniformu Hlinka straže, milicije koja je djelovala od 1939. do 1945. u vrijeme postajanja Slovačke države koju je podržavala nacistička Njemačka.

Pripadnici Hlinka straže “entuzijastički su lovili neprijatelje režima, većinom Židove”.

Židovi i su potpadali pod jedinstveni sporazum Bratislave i Berlina. Naime, Slovačka je plaćala Njemačkoj tadašnjih 500 maraka za svakog Židova koji je bio deportiran u Njemačku, a u okviru toga sporazuma Bratislava je trebala Hitleru poslati oko 120.000 Židova kao radnu snagu, ali pod uvjetom da se nikada ne vrate u Slovačku.

I nisu se vratili. Procjenjuje se da je oko 75.000 slovačkih Židova, gotovo 83 posto od onih koji su živjeli u Slovačkoj prije Drugog svjetskog rata, ubijeno je u nacističkim logorima smrti, pa čak i kada je tadašnji lider Slovačke Jozef Tiso zaustavio deportacije nakon oštrih protesta Vatikana.

Upravo takav režim slavi Marjan Kotleba i 13 njegovih novoizabranih poslanika u parlamentu, upozorava BBC. On je svojedobno taj režim opisivao kao“život u raju”.

Istina, od kada je postao guverner ne nosi uniformu, ali slovački komentatori kažu da je promijenio odjeću, ali stavovi su mu ostali nepromijenjeni.

Njegova stranka privukla je mlađe glasače, one koji su prvi put izašli na izbore, one koji žive u manje razvijenim djelovima Slovačke, gdje su jaki strahovi od migrantske krize. Kotleba je one koji su u EU glasali za kvote po kojima bi se migranti i izbjeglice razmjestili po članicama Unije nazvao “teroristima”.

Izborni slogani njegove stranke bili su “Stop migrantima”.

“Ovo je sraman trenutak za Slovačku”, rekao je za BBC Tom Nicholson, britansko-kanadski novinar za dnevnik SME.

Novinar koji živi u Slovačkoj već 23 godine ističe da Kotlebova stranka nije poput Nacionalnog fronta u Francuskoj.

“Oni su radikalna desnica, a ovo su nacisti”, kaže on.

Predsjednik Slovačke Andrej Kiska kazao je u ponedjeljak kako će povjeriti mandat Ficu za sastav nove vlade.

Ficova stranka SMER u subotu je osvojila 49 mjesta (gotovo polovicu manje nego na prošlim izborima). Slijede dvije stranke desnice - liberalna euroskeptična Sloboda i solidarnost sa 21 poslanikom, konzervativna desnica i nezavisne ličnosti iz stranke Obični ljudi i nezavisne ličnost - NOVA sa 19 poslanika.

U parlament se nakon četiri godine vraća i nacionalistička Slovačka narodna stranka koja je umjerenijim programom osvojila 15 poslanika, a prvi put u povijesti današnje Slovačke sjesti će spomenuti neonacisti.

Slovačka od jula preuzima šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom.

XS
SM
MD
LG