Dostupni linkovi

Makedonija: Probleme rešavati institucionalno, ne na ulici


Još je neizvestan epilog događaja u skopskim naseljima Čair i Butel, gde su proteklih dana postavljeni dvoglavi orao i temelji 55-metarskog krsta. U organizaciji Demokratske unije za integraciju (DUI), partije Albanaca koja je koalicioni partner u Vladi, u četvrtak uveče je organizovan protest zbog postavljanja temelja krsta, pri čemu je rečeno da je odluka o tome nije validna i da provocira sve Albance u Makedoniji.

Gradonačelnik Opštine Čair, Izet Medžiti, je dao rok opštini Butel da preispita odluku o postavljanju krsta, najavivši da će se protesti nastaviti. On je rekao da aktivisti partije, koji su dan ranije srušili ogradu koja je ograđivala prostor namenjen za dizanje krsta, koriste demokratske principe da bi osporili nelegalnu odluku opštine Butel.

"Narušava se princip Badentera, koji je osnovni princip Okvirnog dogovora iz Ohrida o multietničkoj i multikonfesionalnoj Makedoniji. Time se, na neki način, otvaraju vrata da i druge opštine odgovore jednako", rekao je Medžiti.

Inače, Badinterov princip podrazumeva da o svim međuetničkim pitanjima na državnom i lokalnom nivou odlučuje većina svih poslanika, kao i većina poslanika iz manjinskih zajednica.

Analitičari smatraju da partneri u vladi VMRO DPMNE i DUI svaki problem trebaju rešavati u institucijama, a ne da izlaze napolje i odmeravaju snage na ulicama.

Po rečima nekih stručnjaka, dvoglavi orao i krst imaju veze sa Badinterovim principom, a da je prioritet u ovom trenutku otvaranje razgovora u lokalnim samoupravama o problemima koji imaju etničku konotaciju.

"Postavljanje dvoglavog orla i izgradnja krsta svakako da imaju veze sa Badinterom. Čitav sistem lokalne vlasti je izgrađen tako da građani razgovaraju i na osnovu toga donose odluke koje neće izazvati sukob. Svako donošenje odluke bez rasprave je namerno izazivanje međuetničkog konflikta", ocenjuje Mirjana Najčevska, univerzitetski profesor.

Najčevska ističe da dešavanja u Čairu i Butelu mogu u svakom trenutku doneti neke usijane glave koje su na platnim listama političkih partija, sa ciljem da izazovu konflikt. Mirjana Najčevska dodaje da MUP treba početi da privodi sve one koji stoje iza incidenata koji su se desili.

"Svaki od funkcionera koji je doneo ovakve odluke ili je bio prisutan pri postavljanju orla ili krsta, treba biti pozvan u policiju. Tako će građani videti da je policija adresirala prave počinioce", konstatuje profesor.

Profesor Najčevska nema dileme da svi ovi događaji imaju za nameru skretanje pažnje javnosti sa trenutnog stanja u Makedoniji, koje je zabrinjavajuće od kada je opozicija počela objavljivati kompromitirajuće materijale sa prisluškivanih razgovora.

XS
SM
MD
LG