Dostupni linkovi

Povratak na zemlju


Keli, Kornjenko i Volkov po povratku na Zemlju
Keli, Kornjenko i Volkov po povratku na Zemlju

Istorijski dan za sve nas koji (ponekad) poželimo da napustimo ovu planetu. Kosmonauti Skot Keli (Scott Kelly) i Mihail Kornjenko sleteli su na Zemlju nakon rekordnih 340 dana u Međunarodnoj svemirskoj stanici. Sleteli su u dobrom raspoloženju i dobrom zdravstvenom stanju, a zajedno sa njima, vratio se i treći član posade Ekspedicije 46, ruski kosmonaut Sergej Volkov, koji je u orbiti proveo 182 dana.

Ova misija je rekord za Međunarodnu svemirsku stanicu, ali i za Skota Kelija lično, koji nakon četiri leta može da se pohvali sa ukupno 520 dana u svemiru.

U celoj ovoj priči važan je i njegov brat blizanac, svojevremeno takođe kosmonaut, Mark Keli (Marc Kelly). Iako je danas u penziji, Mark je aktivno učestvovao u misiji svog brata, time što je redovno bio podvrgavan medicinskim testovima, baš kao i članovi Ekspedicije 46.

Cilj naučnika je da upravo paralelnim praćenjem dvojice jednojajčanih blizanaca, ispitaju dugoročni efekat mikrogravitacije na ljudski organizam i dođu do važnih odgovora pre nego ljudi odu na Mars.

Boravak u svemiru ima svojih nuspojava – javljaju se atrofija mišića, problemi sa spavanjem, gubitak koštane mase, oštećenje vida, i posledice izloženosti radijaciji, ali neki od najizraženijih efekata su oni koji utiču na um.

Pre sletanja Keli je preko video linka rekao reporterima da se fizički oseća dobro, ali da mu je izolacija teško pala u psihičkom smislu, zbog odvojenosti od porodice i prijatelja.

Mnogi astronauti po povratku sa svojih produženih boravka u bestežinskom prostoru imaju problem da hodaju bez pomoći.

Ubrzo nakon sletanja, Keli, Kornjenko i Volkov su bili smešteni u šator u kome je im proveren osećaj za ravnotežu, koordinacija i sposobnost da hodaju.

Uzorci njihovih telesnih tečnosti uzeti su pre odlaska u svemir 27. marta prošle godine, redovno su testirani tokom misije i nastaviće da budu pod nadzorom i u narednih godinu dana.

Međutim, uprkos dužini leta, Keli i Kornjenko nisu apsolutni rekorderi po broju provedenih dana u svemiru.To je još uvek ruski kosmonaut Valeri Poliakov koji je na stanici “Mir” sredinom devedesetih proveo 437 uzastopnih dana.

Sledeća posada, koju će činiti Amerikanac Džefri Vilijams (Jeffrey Williams) i Rusi Aleksej Ovšinin i Oleg Skripočka, odleteće u svemir 18. marta.

XS
SM
MD
LG