Dostupni linkovi

EK: 700 miliona eura za izbjeglice, apel za spašavanje Šengena


Idomeni, Grčka, 1. mart 2016 .
Idomeni, Grčka, 1. mart 2016 .

Evropska komisija (EK) je u srijedu usvojila plan za humanitarnu pomoć od 700 miliona eura prvenstveno Grčkoj za zbrinjavanje nesmanjenog priliva izbjeglica i uputila pismo vladama članica Evropske unije (EU) sa zahtjevom i mjerama za vraćanje "normalnog stanja u prostoru Šengena" tokom idućih mjeseci.

EK je stavila do znanja da se iz već postojećih fondova EU može izdvojiti 300 miliona eura ove godine, a po 200 miliona eura 2017. i 2018. da bi se "podmirile narastajuće humanitarne potrebe u Evropi, kao posljedice izbegličke krize, naročito duž balkanskog puta".

To se navodi u dokumentu EK, u koji su imali uvid novinari i koji danas treba da objavi evropski komesar za izbjeglice Kristos Stilianides.

Komisija u Briselu u poruci vladama evropske dvadesetosmorice traži tri hitne mjere da bi se spriječila potpuna blokada šengenskog prostora bez granica i najpre predlaže zajedničke korake za uklanjanje krupnih nedostataka u zaštiti i upravljanju spoljnim granicama EU u Grčkoj.

Sve članice Unije bi u tu svrhu odmah dale dodatna, moćna sredstva, osoblje za nadzor granica, efikasan popis imigranata koji mogu i koji ne mogu dobiti azil i ući u EU.

Politika "propuštanja svih" bi bila odmah stavljena van snage i vraćene bi bile na snagu evropske norme iz Dablina o davanju azila.

Sadašnje jednostrane i neusaglašene mjere u ravni EU bi bile zamijenjene jedinstvenim nadzorom i usaglašenim potezima i politikom tako da se brzo vrati uobičajeni režim unutar šengenskog prostora i spriječi izolacija Grčke.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk je upravo s ciljem da ubijedi vlade država na zapadnobalkanskom putu posjetio više prijestonica, a ključan je bio pokušaj da se uvjere austrijske vlasti da stave bar dijelom van snage mjere ograničavanja priliva imigranata, što su potom primijenile i Slovenija, Hrvatska, Srbija i Makedonija.

XS
SM
MD
LG