Dostupni linkovi

Savet Evrope kritikovao uslove u grčkim zatvorima


Komitet za sprečavanje torture Saveta Evrope osudio je uslove u grčkim zatvorima i ocenio da nije učinjeno dovoljno napretka za njihovo poboljšanje uprkos ponavljanim preporukama.

Situacija u grčkim zatvorima se "dodatno pogoršala do tačke da su pojedini životi izgubljeni", navodi se u izveštaju tog tela od 76 stranica, koji je objavljen danas, a napisan na osnovu posete delegacije tog komiteta Grčkoj u aprilu prošle godine.

Zatvori su pretrpani, a primetan je nedostatak zdravstvene nege i osoblja dok su higijenski uslovi "užasni", navodi se u izveštaju, prenosi AP.

"Trenutno, mnogi zatvori u Grčkoj samo deluju kao skladišta u kojima se drže ljudi sve dok ne dobiju dozvolu da budu oslobođeni", dodaje se u izveštaju u kojem se naglašava da je krajnje vreme da se promeni način funkcionisanja grčkih zatvora.

Kao i u prethodnim posetama grčkim zatvorima, delegacija tog tela skoro da nije naišla na optužbe lošeg postupanja zatvorskog osoblja sa zatvorenicima, ali je u izveštaju istaknuto da je nasilje i zastrašivanje među zatvorenicima "ozbiljan problem" zbog kojeg su pojedini zatvorenici hospitalizovani usled višestrukih povreda.

Grčko Ministarstvo pravde i policijski zvaničnici su u odgovoru na izveštaj naglasili da je postignut napredak u nekoliko područja i da su učinjeni napori da se reše problemi.

Evropski sud za ljudska prava je više puta doneo presudu protiv Grčke po žalbi zatvorenika koji su tvrdili da su uslovi u kojima žive nehumani i degradirajući, a Komitet za sprečavanje torture je kritikovao uslove u grčkim zatvorima i u izveštajima iz 2012. i 2014. godine.

XS
SM
MD
LG