Dostupni linkovi

UNHCR: Srbiji 47 miliona dolara u slučaju zatvaranja granica


Ilustrativna fotografija

Šef predstavništva UNHCR-a u Srbiji Fridrih Šoder rekao je da je, ukoliko Srbija po uzoru na ostale zemlje zatvori granice za izbjeglice, za Srbiju će biti predviđena pomoć u iznosu od 47 miliona dolara, ali je izrazio nadu da do toga neće doći i da neće biti nagomilavanja izbjeglica.

On je za RTS rekao da Srbija neće biti "tampon zona" za izbjeglice, ističući da UNHCR pomaže vlastima u nošenju sa ovom krizom.

Upitan da prokomentariše najavu da bi Srbija oko 1. marta mogla da, po uzoru na Austriju, zatvori granice, Šoder je rekao da UNHCR zajedno sa vladom, međunarodnim organizacijama za migrante i cijelim društvom ima odgovor.

"Imamo plan koji je usvojen i koji predviđa pomoć od 47 miliona dolara, u čemu bi UNHCR doprineo sa 12 miliona dolara. Međutim, nadam se da to neće biti potrebno i da neće biti nagomilavanja izbjeglica u Srbiji", rekao je Šoder.

Povodom najave da Srbija može da primi maksimalno 6.000 izbjeglica, on je ocijenio da za tim najvjerovatnije neće biti potrebe.

"Nemamo toliko izbjeglica ovde. Juče (četvrtak 18. februar) je najviše došlo 1.000 njih. Kapacitet od 6.000 je stvoren da se spasu životi u toku zime, ali ne postoji sporazum da će Srbija prihvatiti taj broj ljudi", ističe Šoder.

Što se tiče migranata koji su vraćeni iz Hrvatske, kaže da je prvo potrebno sagledati razloge zbog kojih su vraćeni - da li je riječ o zakonskom procesu, da li je Srbija bila primorana da ih prihvati i da li su imali mogućnost da zatraže azil.

"Ukoliko im je potrebna međunarodna zaštita, oni mogu i da zatraže da se vrate kućama", naveo je, dodavši da bi neki od njih želeli da se vrate, a neki možda i da se prijave za azil u Srbiji.

Šoder je istakao da UNHCR aktivno pruža podršku vladi Srbije da nastavi da se odgovorno ponaša prema ljudima, kako onima koji prolaze tako i onima koji se "zaglave" tu.

"Pomažemo u poboljšanju infrastrukture, u administraciji u azilnom sisitemu, utvrđivanju izbjegličkog statusa", precizirao je.

Kako je dodao, UNHCR u Srbiji sarađuje sa svojim kancelarijama u ostalim zemljama na izbjegličkoj ruti kao i sa ostalim organizacijama koje se bave zbrinjavanjem migranata, jer je, naglasio je, riječ o problemu koji će biti riješen samo u kontekstu stvarne evropske solidarnosti.

Šoder je izrazio optimizam jer su brojke pale, što daje "mogućnost da se provede prava politika, bez ikakvog paničenja", a što će, kako smatra, biti bolje rešenje od onog u kojem su migranti gurnuti u ruke krijumčara.

"To može da se izbjegne regularnim načinom. Postoji pravi način da izbjeglice dođu u Evropu, a ne da hodaju preko granica i prelaze teritorije zemalja koje nijesu dio EU", zaključio je šef predstavništva UNHCR-a.

XS
SM
MD
LG