Dostupni linkovi

MMF u Beogradu: O otpuštanjima u javnom sektoru


Logo MMF-a
Logo MMF-a

Misija Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu otpočinje desetodnevne pregovore o četvrtoj reviziji stend-baj aranžmana. Srbija je pre godinu dana sa MMF-om sklopila trogodišnji aranžman iz predostrožnosti vredan 1,2 milijarde evra.

Prethodne tri revizije bile su uspešne jer je MMF ocenio da program sa Srbijom daje dobre rezultate, ali da i dalje ostaju rizici za očuvanje makroekonomske stabilnosti i obezbeđivanje privrednog rasta.

Dosadašnja teme razgovora dve strane bila je mahom fiskalna konsolidacija u čemu je, prema mišljenju MMF, postignut uspeh. Međutim, kako objašnjava Radojka Nikolić, urednica časopisa Biznis magazin, na redu su pitanja u kojima nije mnogo odmaknuto – strukturne reforme u preduzećima i otpuštanja u javnom sektoru.

Zapravo smo pred najtežim delom reformi jer je do sada sve što se odnosilo na fiskalnu konsolidaciju i na donošenje zakona u prethodne dve godine moglo da prođe relativno uspešno – kao što se i dogodilo. Ali najteži deo, sređivanje javnog sektora, je na dnevnom redu čitave ove godine.“

RSE: Sa kojim adutima predstavnici Srbije izlaze pre MMF?

Nikolić: Kad je reč o preduzećima u javnom sektoru i otpuštanjima u javmom sektoru tu se ne može baš govoriti o adutima: Jeste nešto urađeno na konsolidaciji pre svega EPS-a i Srbijagasa. Ali to su još planovi – to još ništa nije urađeno. Ono što je još veći problem je otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru što je ove godine projaktovano na 29 000. Sa tim se očigledno kasni još od prošle godine. Pitanje je kako da se to radi u predizborno vreme.

RSE: Kakva će biti njihova reakcija s obzirom na to da se u smanjenju broja zaposlenih gotovo ni malo nije odmaklo?

Nikolić: Imate mogućnost da popravite u narednim revizijama ono što niste uradili u prvoj. Tačno je da je ta prva revizija nekakva provera da li ste obavili zadatke. Ali vam ostavljaju vreme da u narednim revizijama do kraja godine to popravite i uradite onako kao što treba. Da li će se u tome uspeti do kraja godine videćemo. U predizborno vreme sigurno ovakve reforme ne mogu da se rade tako da će prva polovina godine proći bez nekih ozbiljnijih rezova. Pre se može očekivati, ako se zaista želi sprovođenje aranžmana sa MMF-om, da se nešto odlučnije uradi u drugoj polovini godine kada se formira nova Vlada.

  • Slika 16x9

    Milan Nešić

    Reporter i novinar beogradskog biroa Radija Slobodna Evropa od septembra 2012. do februara 2019. Uređivao i vodio dnevne radijske informativne emisije. Sa terena izveštavao o razornim poplavama koje su pogodile Srbiju proleća i jeseni 2014. godine, u saradnji sa kolegama uradio desetine reportaža sa balkanske migrantske rute, kako iz Srbije, tako i iz Mađarske i Makedonije. Bavio se dnevno-političkim, ekonomskim, društvenim i temama iz oblasti evrointegracija Srbije. Kada se ne bavi najvećom strašću, novinarstvom, uživa sa svojim timom - Aleksom i Dušicom.

XS
SM
MD
LG