Dostupni linkovi

Završeni pristupni razgovori Crne Gore i NATO-a


Vesko Garčević, nacionalni koordinator za NATO
Vesko Garčević, nacionalni koordinator za NATO

Dvodnevni pristupni razgovori Crne Gore i NATO-a uspješno su završeni danas u Briselu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evrospkih integracija. Razgovori predstavljaju početak procesa koji slijedi nakon poziva za članstvo upućenog Crnoj Gori 2. decembra prošle godine.

Uspješnim okončanjem dvodnevnih pristupnih razgovora u Briselu, formalno su završeni pregovori o članstvu Crne Gore u Alijansi, a proces pristupanja se nastavlja, saopštio je nacionalni koordinator za NATO, Vesko Garčević.

“Ovo je bila još jedna prilika da od NATO-a bude potvrđeno da poziv Crnoj Gori da postane članica, kao i pregovori koji su vođeni u prethodna dva dana, zapravo predstavljaju priznanje za ostvareni napredak u procesu evroatlantskih integracija”, naveo je Garčević.

Prema njegovim riječima, tokom dvodnevnih razgovora u Briselu crnogorska delegacija je prihvatila sve obaveze koje proističu iz članstva, u skladu sa principom solidarnosti koji važi u NATO savezu.

U skladu sa planom pristupanja Crna Gore NATO-u, naredni korak biće potpisivanje Pristupnog protokola, nakon čega će započeti proces njegove ratifikacije od strane članica NATO-a.

Istovremeno, Crna Gora u svojstvu pozvane zemlje počeće da prisustvuje svim sastancima NATO-a. Kada svih 28 država članica ratifikuje Protokol, Crna Gora će moći da pristupi Vašingtonskom ugovoru i postane 29. članica NATO-a.

XS
SM
MD
LG