Dostupni linkovi

UN: Napadi u Siriji predstavljaju ratni zločin


Prizor nakon napada na bolnicu, Sirija, 15. februar 2016.
Prizor nakon napada na bolnicu, Sirija, 15. februar 2016.

Ujedinjenje nacije navele su da vazdušni napadi na bolnice i škole u Siriji u kojima je poginulo na desetine civila, predstavljaju ratni zločin.

Za zvaničnike UN, Turske i Francuske vazdušni udari na nekoliko bolnica i dvije škole u sjevernim provincijama Alep i Idlib u kojima je u ponedjeljak stradalo oko 50 civila među kojima i djeca, predstavljaju ratni zločin.

Najnoviji događaji uzdrmali su odnose među svjetskim zvaničnicima koji su prošle nedjelje dogovorili prekid neprijateljstava u Siriji.

Generalni seketar UN-a Ban Ki Mun ocijenio je napade kao "flagrantno kršenje međunarodnog prava", navodeći da su bacili sjenku na napore da se okonča petogodišnji sukob. I dok Stejt department nije direktno optužio Rusiju, navedno je kako posljednja dešavanja dovode u pitanje odlučnost zvanične Moskve da stane u kraj brutalnom režimu predsjednika Bašara Asada.

Međutim, Rusija sve optužbe kategorički odbacuje. Portparol Kremlja Dmitri Peskov izjavio je da one nisu potkrepljene dokazima.

Ambasador Sirije u Moskvi Riad Hadad za vazdušne napade na bolnice optužio je američke vojne snage.

Sirijac Mustafa Omar Saranik (24) navodi da su napadi bili izuzetno jaki.

"Probudio nas je zvuk aviona i bombi. Prestravljeni smo istrčali iz kuće. Moj zet je poginuo, dok su moje sestre povrijeđene. U selu je ubijeno 15 ljudi, a ranjeno je više od stotinu", izjavio je Saranik.

U bombardovanju civilnih bolnica u kojima su "Ljekari bez granica", poginulo je najmanje sedam doktora, dok je nekoliko nestalo, izjavio je predsjednik ove organizacije Mego Terzijan.

"Očajni smo i bespomoćni pred svakodnevnim napadima na medicinsko osoblje. Očigledno je da su ih izveli ili sirijska vlada ili ruske vazdušne snage. Nažalost, ovo nije prvi put da su nas napali. Međutim, nastavljamo našu misiju na sjeveru Sirije", kazao je on.

Smrtonosni napadi u Siriji izvedeni su samo nekoliko dana nakon što su svjetske sile u Minhenu dogovorile "prekid neprijateljstava" do kraja ove nedjelje i hitnu dostavu humanitarne pomoći u ugrožena područja.

Međutim, predsjednik Sirije Bašar al Asad izjavio je da sumnja u provođenje ovog plana, jer to kako je naveo ne znači da će sve zaraćene strane položiti oružje.

XS
SM
MD
LG